Putin: Očigledna duhovna bliskost srpskog i ruskog naroda

Glas Srpske
Putin: Očigledna duhovna bliskost srpskog i ruskog naroda

Beograd - Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u Beogradu da mu je veoma drago što je posjetio prijateljsku i bratsku Srbiju i istakao da očigledna duhovna bliskost srpskog i ruskog naroda pomaže u izgradnji odnosa dvije zemlje.

Putin je naglasio da je robna razmjena porasla na gotovo dvije milijarde dolara i da odnosi postaju sve više diverzifikovani. "Veoma mi je drago što sam posjetio prijateljsku bratsku Srbiju i što ćemo razgovarati o dosadašnjoj saradnji i šta možemo da uradimo", rekao je Putin na početku susreta sa Vučićem u užem formatu.

On je rekao da je Vučić mnogo uradio posljednjih godina na razvoju srpsko-ruskih odnosa, te dodao da će imati lijepu mogućnost da Vučiću danas uruči državnu nagradu Rusije za njegov doprinos razvoju tih odnosa.

"Sjećam se ranijih posjeta Srbiji i želim da zahvalim građanima Beograda i bratskom srpskom narodu za topli prijem. Davni su i duboki korijeni naših odnosa i očigledno duhovna bliskog naših naroda pomaže da gradimo odnose", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je zahvalio Vučiću na lijepim riječima i pozivu da posjeti Srbiju, navodeći da je sa Vučićem u stalnom kontaktu.

Prethdno su dva predsjednika u Palati Srbija, odmah nakon svečanog dočeka, obišli izložbu Arhiva Srbije "Srpsko-ruske veze u dokumentima iz 1804. do 1918. godine". Tu izložbu čini oko 50 dokumenta, koja su povezivala dva naroda, a koja se odnose na prepiske u mirnodopskim i ratnim vremenima.

Tu je i Miroslavljevo jevanđelje.

Nakon sastanka u užem formatu, uslijediće plenarni sastanak dvije delegacije u širem sastavu, gdje će biti prisutni svi ministri Srbije i Rusije.

Potom će uslijediti razmjena potpisanih bilateralnih dokumenata, u prisustvu dva predsjednika. Riječ je o 21 sporazumu i memorandumu, od kojih se trećina odnosi na oblast inovacije i digitalizaciju.

Potom će Putin uručiti Orden Aleksandra Nevskog Vučiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Selak čestitao Vaskrs
Selak čestitao Vaskrs
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana