Pretres računara u Ministarstvu odbrane zbog prodaje oružja i municije

Srna
Pretres računara u Ministarstvu odbrane zbog prodaje oružja i municije

Sarajevo - Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH izvršila je pretres računara u Ministarstvu odbrane u okviru sprovođenja istrage u vezi sa prodajom neperspektivnog naoružanja i municije jednom preduzeću iz Hrvatske.

Pripadnici Sipe, po naredbi Suda i Tužilaštva BiH, izvršili su pretres računara koji se nalazio u prostorijama Ministarstva odbrane u Savjetu ministara u tehničkom mandatu s ciljem utvrđivanja sadržaja datoteka koje bi mogle poslužiti kao trag ili dokaz u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja, saopšteno je iz Sipe.

Prilikom pretresa otkrivena su i privremeno oduzeta dva optička medija - CD sa identičnim sadržajem datoteka koje su presnimljene sa računara i hard diska.

Ove aktivnosti rezultat su sprovođenja istrage koja se odnosi na osnovanu sumnju da su od 22. marta 2010. do 22. oktobra iste godine, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, koja su zaključena 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava odbrane i jednog preduzeća iz Hrvatske.

O realizaciji ovih naredbi policijski službenici su sačinili odgovarajuće izvještaje koji su, zajedno sa prilozima, dostavljeni Sudu i Tužilaštvu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana