Presuda Oriću drži referendum u životu

Vedrana Kulaga, Željka Domazet
Presuda Oriću drži referendum u životu

Banjaluka, Sarajevo - Konačna sudbina odluke Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH biće poznata nakon konsultacija koje će uskoro biti održane na najvišem političkom nivou, ali ih za sada vlast i opozicija u Srpskoj dočekuju sa suprotstavljenim stavovima.

Odluka o referendumu usvojena je u julu 2015. godine, ali je objavljena krajem septembra i poslije toga su počeli da teku zakonski rokovi za njegovo održavanje. Iako je predsjednik RS Milorad Dodik dan uoči objavljivanja odluke u "Službenom glasniku RS" izjavio da će ona, zbog nepovoljne situacije u međunarodnim okvirima i nepostojanja konsenzusa unutar Srpske, biti suspendovana u parlamentu, novo svjetlo na tu temu bacila je prvostepena presuda Suda BiH kojom su ratni komandant Armije RBiH u Srebrenici Naser Orić i njegov saborac Sabahudin Muhić oslobođeni odgovornosti za zločin nad srpskim zarobljenicima.

Prema nezvaničnim informacijama, u Kabinetu predsjednika RS u toku su pripreme sastanka na koji će biti pozvani predstavnici RS na svim nivoima i lideri parlamentarnih političkih partija. Sa Dodikom juče nismo uspjeli stupiti u kontakt, a potpredsjednik Narodne skupštine RS i lider Ujedinjenje Srpske Nenad Stevandić smatra da je sazivanje sastanka opravdano.

- Potrebna nam je zajednička odluka i potpuni konsenzus, a ne takmičenje ko bi iz svega mogao da izvuče političke poene. Zato svi moramo sjesti za isto sto - kaže Stevandić.

Šef poslaničkog Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Radovan Višković kaže da će sjednica parlamenta na kojoj će na dnevni red biti stavljen referendum sačekati ishod konsultacija kod predsjednika RS.

- Još nije utvrđen termin sastanka. O tome je razgovarano i na sastanku predsjedništava SNSD-a i DNS-a i jasno je rečeno da je vladajuća koalicija spremna da idemo na referendum ako to podrži i opozicija u RS, a posebno nakon oslobađajuće presude Oriću. Ta sramna presuda je značajno promijenila stvari. Ako imamo konsenzus o tome, ne bi se išlo na varijantu da se suspenduje referendum, već da bude sproveden - rekao je Višković.

Generalni sekretar DNS-a i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Dragutin Rodić ocijenio je da treba dodatno razmisliti o najavi suspenzije referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

- Nešto što se mora rješavati. Presuda Oriću je dodatni argument. Iako je bila najava suspenzije referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, mislim da o tome treba dodatno razmisliti. Odluku će u svakom slučaju donijeti institucije i ona će biti sprovedena - kazao je Rodić.

Predsjednik PDP-a i poslanik te stranke u parlamentu RS Branislav Borenović rekao je da u ovom slučaju nisu bitni ni vlast ni opozicija.

- Bitna je odluka Narodne skupštine RS koja mora da bude sprovedena i najmanje je bitno šta misli jedan, drugi, treći ili četvrti političar. Odluka parlamenta je jedina relevantna i ona se mora sprovesti. Tačka - rekao je Borenović.

Predsjednici SDS-a Vukota Govedarica i SP-a Petar Đokić nisu odgovarali na telefonske pozive.

Okidač za raspisivanje referenduma, uz konstantno nezadovoljstvo radom pravosudnih institucija BiH, bilo je upravo puštanje Orića da se brani sa slobode 26. juna 2015. godine nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH. Orić je pušten isti dan kada je izručen BiH nakon što je uhapšen u Švajcarskoj na osnovu potjernice iz Srbije. Odlukom je definisano referendumsko pitanje: Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na teritoriji RS.

Čolak: Neko je kriv

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i funkcioner HDZ-a BiH Bariša Čolak rekao je da razumije nezadovoljstvo u RS.

- Činjenica koju ne možemo prećutati je da Sud i Tužilaštvo BiH mogu i moraju neke stvari mnogo bolje raditi nego što su do sada. Nijedan objektivni posmatrač ne može drugačije zaključiti ako imamo masu mjesta gdje su nastradali isključivo civili, a nemamo nijednog osuđenog komandanta, evo konkretno Armije RBiH. Onda tu nešto nije u redu. Da li je do Tužilaštva ili do Suda, ali do nekoga jeste, do onih koji su bili dužni da obezbijede dokaze kako bi se došlo do odgovarajuće presude koja bi koliko-toliko bila satisfakcija za žrtve. Mi jednostavno moramo sve žrtve isto tretirati - rekao je Čolak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana