Povećan nivo provjera i kontrola u BiH

Srna
Povećan nivo provjera i kontrola u BiH

Sarajevo - Nivo provjere pri ulasku lica u BiH, kao i nivo kontrole unutar zemlje povećan je, iako prema procjenama direktora policijskih i obavještajnih agencija nema informacija koje bi trebalo da uznemire javnost da postoji direktna teroristička prijetnja, izjavio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

"Sve policijske i bezbjednosnih agencije potvrdile su da će podići mjere bezbjednosti na veći nivo od uobičajenog", rekao je Zvizdić novinarima poslije sjednice Udarne grupe za borbu protiv terorizma u BiH.


On je naglasio da bezbjednost BiH, građana i regionalna stabilnost ostaje jedan od najvažnijih prioriteta koje je u svom radu zacrtao Savjet ministara BiH, ali i druge institucije.

Zvizdić je napomenuo da su sastanku Udarne grupe za borbu protiv terorizma prisustvovali svi direktori policijskih i obavještajnih agencija, osim iz Republike Srpske, koji nisu mogli da stignu jer je sastanak zakazan nakon današnjih terorističkih udara u Briselu.

"Opet smo konstatovali da imamo parcijalnu vrstu pristupa globalnom problemu, odnosno terorizmu koji je konačna i krajnja instanca ekstremizma. Mi želimo da se borimo protiv svih vidova ekstremizma sa fokusom na terorizam i nismo zadovoljni niti dosadašnjom organizacionom, niti normativnom povezanošću policijskih i obavještajnih agencija u BiH", rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH smatra da sve treba dići na veći nivo koji garantuje kvalitetnu, brzu i redovnu razmjenu podataka među policijskim i obavještajnim agencijama kako bi se na najbolji način borilo protiv ekstremizma i terorizma.

"Posebno želim da istaknem da to ne znači nikakvo preuzimanje nadležnosti bilo koje policijske ili bilo koje policijske ili druge agencije u BiH, ali znači normativno uređenje ove oblasti kako bi u situacijama povećanog stepena bezbjednosti svaka agencija znala šta treba da radi i koga da izvještava", rekao je Zvizdić.

On je kao primjer naveo da je stepen bezbjednosti nakon terorističkih napada u Briselu u tom gradu podignut na nivo četiri, ističući da u BiH ne postoji takva vrsta stepena bezbjednosti, niti se precizno zna šta koja bezbjednosna agencija radi i s kim koordiniše aktivnosti.

Zvizdić je dodao da uskoro očekuje sastanak Koordinacionog odbora u kojem učestvuju predstavnici svih nivoa vlasti, policijskih i obavještajnih agencija kako bi izradili prijedog normativnog akta koji bi precizno, ali bez ulaska u operativne nadležnosti, definisao djelovanje prema svim oblicima ekstremizma i organizacijama koje na bilo koji način predstavljaju bezbjednosni problem.

Povod za današnji sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma, koji je sazvao Zvizdić, bili su jutrošnji teroristički napadi u Briselu i nedavni napadi u Istanbulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana