Poslodavci i sindikat saglasni: Narod ne smije ispaštati

Marijana Miljić Bjelovuk
Poslodavci i sindikat saglasni: Narod ne smije ispaštati

BANjALUKA - Narod u Srpskoj ne smije da ispašta zbog haosa koji trenutno vlada u BiH, zbog čega apelujemo na sve učesnike izbornog procesa da privedu kraju svoj posao i u rokovima objave i potvrde rezultate opštih izbora, poručili su predstavnici poslovne zajednice i zaštitnici prava radnika.

I jedna i druga strana saglasne su da najava moguće odluke o privremenom finansiranju ne dolazi u obzir. 

- Ne smije doći do odluke o privremenom finansiranju, jer bi to u ovoj krizi značilo potop privrede. Zbog toga apelujemo na trenutni saziv Vlade i pozivamo ih da nas zaštite od katastrofe koja bi mogla nastati. Neka oni što prije predlože ključne finansijske dokumente poslanicima Narodne skupštine RS koji imaju mogućnost da ih usvoje - rekao je “Glasu” predsjednik Unije udruženja poslodavca RS Saša Trivić.

Poručio je da privreda i narod RS ne smiju biti taoci političkog prepucavanja.

- Ne smijemo dozvoliti da neke trzavice dovedu do nestabilnosti u Srpskoj - zaključio je Trivić.

Isti stav dijele i u Savezu sindikata, gdje navode da se niko u BiH ne smije igrati pravima radnika i njihovim primanjima.

- Neprihvatljivo je da mi u vrijeme inflacije dovodimo zemlju u ovakvu situaciju i govorimo o privremenom finansiranju. Niko se ne smije sa tim igrati - kazala je “Glasu” predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Naglasila je da nikako ne smije doći do umanjenja primanja radnika, već da plate, naprotiv, treba dalje povećati.

- Insistiramo, tražimo i zahtijevamo od svih aktera ovih događanja od 2. oktobra da se ponašaju u skladu sa zakonima i da svako završi svoj dio posla. Od onih za koje smo glasali tražimo da imamo život koji omogućava normalno stanje, odnosno da plate dalje rastu i da imamo bolja radna mjesta - rekla je Mišićeva. Podvukla je da se niko ne smije igrati građanima Srpske i njihovim sudbinama.

- Niko ne treba da zaboravi da smo mi organizacija u čijim rukama su određene poluge koje smo i te kako spremni da upotrijebimo - zaključila je Mišićeva.

Ministarka finansija RS Zora Vidović rekla je “Glasu Srpske” da bi moglo biti sporno usvajanje budžeta RS i programa ekonomskih reformi za iduću godinu ako na vrijeme na bude konstituisana Narodna skupština RS zbog haosa u režiji Centralne izborne komisije (CIK) BiH i najava koje stižu sa adrese te institucije o mogućem poništenju izbora. To u prevodu znači da bi na snazi bila odluka o privremenom finansiranju u RS i da bi već u prvom kvartalu 2023. godine bez uvećanih primanja ostali penzioneri, borci i radnici u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana