Послодавци и синдикат сагласни: Народ не смије испаштати

Маријана Миљић Бјеловук
Послодавци и синдикат сагласни: Народ не смије испаштати

БАЊАЛУКА - Народ у Српској не смије да испашта због хаоса који тренутно влада у БиХ, због чега апелујемо на све учеснике изборног процеса да приведу крају свој посао и у роковима објаве и потврде резултате општих избора, поручили су представници пословне заједнице и заштитници права радника.

И једна и друга страна сагласне су да најава могуће одлуке о привременом финансирању не долази у обзир. 

- Не смије доћи до одлуке о привременом финансирању, јер би то у овој кризи значило потоп привреде. Због тога апелујемо на тренутни сазив Владе и позивамо их да нас заштите од катастрофе која би могла настати. Нека они што прије предложе кључне финансијске документе посланицима Народне скупштине РС који имају могућност да их усвоје - рекао је “Гласу” предсједник Уније удружења послодавца РС Саша Тривић.

Поручио је да привреда и народ РС не смију бити таоци политичког препуцавања.

- Не смијемо дозволити да неке трзавице доведу до нестабилности у Српској - закључио је Тривић.

Исти став дијеле и у Савезу синдиката, гдје наводе да се нико у БиХ не смије играти правима радника и њиховим примањима.

- Неприхватљиво је да ми у вријеме инфлације доводимо земљу у овакву ситуацију и говоримо о привременом финансирању. Нико се не смије са тим играти - казала је “Гласу” предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Нагласила је да никако не смије доћи до умањења примања радника, већ да плате, напротив, треба даље повећати.

- Инсистирамо, тражимо и захтијевамо од свих актера ових догађања од 2. октобра да се понашају у складу са законима и да свако заврши свој дио посла. Од оних за које смо гласали тражимо да имамо живот који омогућава нормално стање, односно да плате даље расту и да имамо боља радна мјеста - рекла је Мишићева. Подвукла је да се нико не смије играти грађанима Српске и њиховим судбинама.

- Нико не треба да заборави да смо ми организација у чијим рукама су одређене полуге које смо и те како спремни да употријебимо - закључила је Мишићева.

Министарка финансија РС Зора Видовић рекла је “Гласу Српске” да би могло бити спорно усвајање буџета РС и програма економских реформи за идућу годину ако на вријеме на буде конституисана Народна скупштина РС због хаоса у режији Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ и најава које стижу са адресе те институције о могућем поништењу избора. То у преводу значи да би на снази била одлука о привременом финансирању у РС и да би већ у првом кварталу 2023. године без увећаних примања остали пензионери, борци и радници у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана