Pokušaj smaka novinarstva (Zapisnik o saslušanju, FOTO)

Goran Maunaga
Pokušaj smaka novinarstva (Zapisnik o saslušanju, FOTO)

Banjaluka - Ovdje sam pozvana zbog gostovanja u emisiji “Presing” i izjave date u toj emisiji. Mislim da su odlučili da ovako ekspresno reaguju zbog toga što su saznali da je danas Staljinov rođendan. U to ime i u ime pokušaja smaka novinarstva u RS, jer je za danas najavljen smak svijeta. Pokušali su da zastraše javnu riječ i ja vam odgovorno tvrdim da u tome nisu uspjeli. To dokazuje i vaše prisustvo i hvala vam na tome.

Izjavila je to glavni i odgovorni urednik “Glasa Srpske” Mirjana Kusmuk u petak ujutro, poslije izlaska iz zgrade Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i najteže oblike privrednog kriminala, gdje je dala izjavu odazivajući se na nezakonit poziv da svjedoči u krivičnom predmetu protiv Milana Ivankovića i drugih zbog krivičnog djela “trgovina ljudima radi vršenja prostitucije”.

Podrška

Ispred zgrade tužilaštva podršku joj je pružilo više od 50 kolega novinara koji su nosili transparente na kojima je bio prikazan lik, novinar s precrtanim ustima, ušima i očima.

- Na moje insistiranje da tužilac konkretno kaže za koje djelo ili za koje lice me pozvao za svjedoka, on nije dao da se to unese u zapisnik. Po Zakonu o krivičnom postupku RS za svjedoka se poziva samo onaj koji ima saznanja o  krivičnom djelu i koji ima saznanje o počiniocu krivičnog djela. Sva saznanja o ovom krivičnom djelu ima ovo tužilaštvo, a sva koja je imao “Glas Srpske” mi smo objavili - rekla je Kusmukova obraćajući se kolegama.

Ona je dodala da nema ni saznanja o počiniocima krivičnog djela, niti može da ih ima, jer osobe koje se navode u tom predmetu ne poznaje.

- Tužilac je odbio da upiše u zapisnik i da mi odgovori na pitanje na osnovu čega sam tačno svjedok, jer novinari ne mogu biti svjedoci. Tužilac je pristao da upiše u zapisnik da ovo smatram ugrožavanjem slobode medija i zbog toga sam pristala da potpišem zapisnik - rekla je Kusmukova.

Advokat Mirjane Kusmuk Miljkan Pucar rekao je da je Kusmukova u emisiji “Presing” RTRS-a samo poručila da bi institucije kao što je Specijalno tužilaštvo trebalo ozbiljno da se odnose prema medijima, da se ne bi dešavalo da se najavljuju spektakularne akcije od kojih na kraju ne bude ništa.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da u Specijalnom tužilaštvu ne znaju za odluku Suda za ljudska prava u Strazburu koja kaže da tužioci i sudije ne smiju iskorištavati novinare za svoje predmete ili istrage, Pucar je rekao da ne vjeruje da se ne poznaje pravna legislativa, ali da je moguće da u pozadini stoji i nešto drugo.

Urednik emisije “Presing” na RTRS-u Biljana Knežević rekla je da je sramotan potez tužilaštva.

- Nekada samo stajali ispred ove zgrade i radovali se što su tu i što će raditi svoj posao. Mi smo ih podržali u tome, ali oni nisu to opravdali. Zato je došlo vrijeme da pozovemo na njihovo ukidanje - rekla je Kneževićeva.

Predsjednik Udruženja novinara RS Dragan Jerinić rekao je da je ovim  Specijalno tužilaštvo ponovo stavilo fokus javnosti na svoj rad.

- Zato nije čudno ni što su, kada ovako rade, gubili predmete u sudskim postupcima. Zato treba postaviti pitanje svrsishodnosti postojanja ovakvog Specijalnog tužilaštva - rekao je Jerinić. 

Zapisnik o saslušanju svjedoka

Mirjanu Kusmuk su saslušala dva tužioca Mladen Mitrović i Goran Glamočanin, koji su i potpisali poziv za svjedočenje. Postavili su joj dva pitanja.

Pitanje tužioca: Dana 17.12.2012. godine gostujući u televizijskoj emisiji RTRS-a “Presing” pominjali ste predmet u kojem istragu sprovodi ovo tužilaštvo u vezi sa trgovinom ljudima radi vršenja prostitucije i tom prilikom ste izjavili da postoje određeni “zastrašujući snimci”. U vezi sa tim, a s obzirom na to da tužilaštvo ne raspolaže ovakvim saznanjima, odnosno snimcima, niti činjenicom da postoje takvi snimci, možete li nam reći o kakvim snimcima je riječ i gdje se oni nalaze?

Odgovor svjedoka: Pozivajući se na izvore iz tužilaštva “Glas Srpske” je 11. oktobra 2012. godine objavio tekst pod naslovom “Biznismeni nestali iz grada, makroi u zatvoru”. U ovom tekstu piše: “Ova afera koja je potresla Banjaluku dobiće epilog na sudu, a tokom procesa koji će biti javan, kažu upućeni, biće prezentovano sve prikupljeno u istrazi od prisluškivanih razgovora do video-snimaka”. Odgovorno tvrdim da je “Glas Srpske” to objavio na osnovu izjave ljudi iz ovog tužilaštva, koji su bili izvor ovog teksta i da Specijalno tužilaštvo do moje izjave u “Presingu”: “Šta bi od silnih djevojaka? Šta bi od vlasnika silnih hotela? Šta bi od tih snimaka koji će biti emitovani tokom javnog suđenja” nije demantovalo pisanje “Glasa Srpske”. Specijalno tužilaštvo imalo je više od jednog mjeseca da reaguje i ispravi krivi navod, ukoliko je novinar “Glasa Srpske” iz ovog tužilaštva dobio pogrešnu informaciju.

Pitanje tužioca: Od koga ste dobili takvu informaciju u vezi sa navedenim snimcima kako bi tužilaštvo putem tog lica ili više njih došlo do tih snimaka?

Odgovor svjedoka: Kao što sam rekla u prethodnom odgovoru, izvor novinara nalazi se u ovom tužilaštvu. “Glas Srpske” nije ni žuta štampa, ni neozbiljne novine da izmisli bilo koju rečenicu za koju nema potvrdu meritornog izvora. U skladu sa članom 10. Zakona o zaštiti od klevete izvor informacije nisam dužna da vam saopštim.

Svjedok još izjavi: Želim da kažem da poziv da svjedočim u ovom predmetu smatram pritiskom na slobodu medija i na slobodu javne riječi.

Zanimljivo je i to da u zapisniku stoji da je Mirjana Kusmuk upozorena da je dužna da tužilaštvo i sud obavijesti o svakoj promjeni adrese ili boravišta za vrijeme trajanja ovog krivičnog postupka.

Na pitanje tužiocima šta to znači, dobila je odgovor da je to “normalna procedura”.

Novinari, advokati, pravni stručnjaci i predstavnici institucija za ljudska prava smatraju da je poziv Specijalnog tužilaštva RS Kusmukovoj skandalozan i čin zastrašivanja i pritiska na sve novinare i medije, ali i zakonski neuobičajen potez tužilaštva.

Kusmukova je pozvana da svjedoči u istrazi protiv osumnjičenih za trgovinu ljudima radi vršenja prostitucije u Banjaluci dva dana poslije njenog komentara u emisiji “Presing” RTRS-a, kad je rekla da je Specijalno tužilaštvo zloupotrijebilo medije u tom slučaju najavljujući spektakularan nastavak akcije do kojeg nije došlo.

Ko po Krivičnom zakonu RS može biti svjedok

Zakon o krivičnom postupku Republike Srpske:

 

Član 145.

Poziv za saslušanje svjedoka

1. Svjedoci se saslušavaju kada postoji vjerovatnoća da će svojim iskazom moći dati obavještenja o krivičnom djelu, učiniocu i o drugim važnim pitanjima.

 

Član 146.

Lica koja se ne mogu saslušati kao svjedoci

 

v. Lice koje bi svojim iskazom povrijedilo dužnost čuvanja profesionalne tajne (vjerski službenik, odnosno ispovjednik, novinar u svrhu zaštite izvora informacija, advokat, bilježnik, ljekar, babica i dr.) osim ako je oslobođeno te dužnosti posebnim propisom ili izjavom lica u čiju je korist ustanovljeno čuvanje tajne.

 

Ovim je jasno da Specijalno tužilaštvo RS nije imalo zakonski osnov za pozivanje glavnog urednika “Glasa Srpske” da daje izjavu u svojstvu svjedoka u krivičnom predmetu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana