Počelo suđenje Goranu Salihoviću, bivšem glavnom tužiocu BiH zbog jela, pića i avionskih karata

Agencije
Počelo suđenje Goranu Salihoviću, bivšem glavnom tužiocu BiH zbog jela, pića i avionskih karata

SARAJEVO - Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo suđenje Goranu Salihoviću, bivšem glavnom tužiocu Tužilaštva BiH, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja od februara 2013. do septembra 2016. godine.

Prema optužnici, Salihović je iznad limita Tužilaštva BiH potrošio 83.000 KM, čime je oštetio budžet te institucije i stekao nezakonitu imovinsku korist. U optužnici je navedeno da je novac potrošio u ugostiteljskim objektima u BiH i inostranstvu, iako je znao da je godišnji limit 25.000 maraka.

Navedeno je i da je sva svoja službena putovanja proglasio tajnim, te da je namjerno zakasnio na let iz Pariza, zbog čega su kupljenje nove karte, a 3.874 marke su mu refundirane.

Tužitelj Amra Mehmedović je taksativno navela mjesta, datume, dane i iznos računa koji su za Tužilaštvo sporni, odnosno da je Salihović trošio sredstva reprezentacije u dane vikenda i tokom dana godišnjeg odmora u ugostiteljskim objektima.

Salihović je rekao da ne razumije optužnicu "jer je činjenični opis nejasan i ne pokazuje da je postupao suprotno ciljevima službe ili da je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist".
Kazao je da je on donio odluku kojom su povećana sredstva za reprezentaciju, da je Tužilaštvo BiH svake godine u tom periodu tražilo od Ministarstva finansija BiH dozvolu za rekonstrukciju budžeta i da je svaki put dobilo dozvolu.
- Budžet je u mom periodu povećan za tri, četiri miliona KM. Pa zamislite tog tužioca koji je spao na to da krade ručak, odmah ga objesite, objesite me ako sam to uradio. Ovdje se teretim za rad Tužilaštva. Uzmite u obzir kako je tada radilo, imali smo tri smjene, sada nema posla ni za jednog tužioca. Sav iznos je knjižen u knjigama pa čak i službena putovanja koja sam proglasio tajnim, a to sam učinio da bih bio siguran na svojim putovanjima. Po povratku sam uvijek donosio dokumente i račune - rekao je Salihović.

Za prvog svjedoka biće pozvan tužilac Božo Mihajlović kojem se, takođe, sudi u Sudu BiH u aferi "nestali novac".
Naredno ročište zakazano je za 14. februar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana