Planirali paljenje BORS-a i uprave Istočno Sarajevo

Goran Maunaga
Planirali paljenje BORS-a i uprave Istočno Sarajevo

Banjaluka - Pripadnici Udruženja građana "Slobodna Republika" i nevladine organizacije "Oštra nula" planirali su prilikom protesta koje je 28. februara u Banjaluci organizovalo Udruženje veterana RS, upad u prostorije Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) i njihovo demoliranje i paljenje.

Rekao je to "Glasu Srpske" sagovornik blizak bezbjednosnim službama i dodao da su ih blagovremenim reagovanjem u tome spriječili pripadnici policije RS.

- Prije pokušaja napada na prostorije BORS-a u Banjaluci, plan je bio da se nasilne demonstracije iz Sarajeva, koje su eskalirale 7. februara, odmah na početku prenesu u Istočno Sarajevo i to paljenjem zgrade Administrativnog centra ovog grada - kaže naš sagovornik.

Banjaluka

Prema njegovim riječima, predstavnici ove dvije organizacije su prije protesta u Banjaluci u selu Petrovo kod Prijedora danima pokušavali da organizuju i dolazak na proteste poljoprivrednika na mehanizaciji, ali im to nije uspjelo.

- Akcija nasilnih protesta, odnosno njihovo prenošenje iz FBiH u RS, bila je dobro organizovana. Udar na Srpsku i Banjaluku planiran je na relaciji Beč - Tuzla - Banjaluka. Novac je išao preko jednog biznismena iz Bijeljine. Od pristiglih 1,1 miliona KM, za njegovo djelovanje otišlo je 800.000, a za rad "Slobodne Republike" 300.000 KM - kaže izvor "Glasa".

Protest, na kojem je učestvovalo oko hiljadu ljudi, koji su tražili ostavku predsjednika BORS-a Pantelije Ćurguza, prošao je bez incidenata. Na skupu je bio predsjednik "Slobodne Republike" Nikola Dronjak.

- Članovi tog udruženja još u septembru prošle godine pripremili su veliki broj automobilskih guma s namjerom da ih pale prilikom protesta. Nisu imali priliku da ih upotrijebe prilikom nedavnih protesta, ali to planiraju da urade na narednim - tvrdi sagovornik "Glasa".

Dodaje da na organizaciji protesta u Banjaluci sa "Slobodnom Republikom" koja će se uskoro registrovati kao pokret i "Oštrom nulom" aktivno rade dvojica istaknutih funkcionera dvije opozicione stranke.

Istočno Sarajevo

Prema riječima sagovornika "Glasa", pokušaj prenosa nasilnih demonstracija iz Sarajeva, desio se u vrijeme kad je ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić posjetio Istočno Sarajevo.

- I taj plan išao je preko "Slobodne Republike" i "Oštre nule". Bilo je isplanirano da demonstranti iz Sarajeva u Istočno Sarajevo dođu iz dva pravca, preko Vraca i preko Dobrinje i da zapale zgradu. To je spriječeno tako što je informacija o tome stigla policiji na vrijeme, pa su na pravi način angažovani i policija i vatrogasci - kaže on.

Prema njegovim riječima, neredi su planirani i u drugim dijelovima RS, a prema planu organizatora najžešće je trebalo da bude u Zvorniku, u opštini sa oko 25.000 povratnika. I iza ovog pokušaja su stajale ove organizacije.

- Iz okolnih sela, kao i iz Vlasenice, trebalo je da demonstranti krenu u Zvornik u osam autobusa kao podrška demonstracijama u Tuzli, gdje se nalazio komandni centar. I to je na vrijeme zaustavljeno, jer je otkriveno da je nekim demonstrantima podijeljeno i oružje - kaže naš sagovornik.

Dodaje da su i u Bijeljini dvojica poznatih javnih radnika pokušali da organizuju nasilne proteste, ali da oni nisu ni približno uspjeli u svojim planovima i organizaciji kao  što je bilo u Istočnom Sarajevu, Zvorniku i Banjaluci.

- Do svih ovih saznanja došlo se operativnim radom policijskih agencija i tokom nedavnih saslušanja osumnjičenih za nerede u FBiH - kaže naš izvor.

"Glas Srpske" objavio je da su pripadnici Federalne uprave policije (FUP), među više desetina lica, saslušali i dva člana jednog NVO iz RS. Njih dvojica bili su u grupi koja je palila zgradu Predsjedništva BiH, a na saslušanju su rekli da je bilo organizovano i paljenje zgrade jedne institucije u RS, ali da su realizaciju plana spriječili pripadnici policije RS.

Planovi

"Glas Srpske" saznaje da su generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan i predsjednik Skupštine studenata Studentskog doma "Nikola Tesla" Igor Macanović dogovorili osnivanje Studentskog omladinskog pokreta (Stop) za čiju je pravnu verifikaciju Macanović dobio 500 maraka. Macanović je javnosti poznat po lijepljenju plakata sa natpisom "Laktaški klan", a krajem prošle godine priveden je nakon što je poslije tuče u Studentskom centru ometao rad policije.

Na sastanku su bili i apsolventi Pravnog fakulteta Mitar Miljić, Vedran Jović, te potpredsjednik banjalučke studentske organizacije i apsolvent Filozofskog fakulteta Siniša Kilibarda.

- SDS-ovci su se na taj korak odlučili nakon sukoba predsjednika SDS-a Mladena Bosića sa Nikolom Dronjkom. Poslije toga, Dronjak je počeo da aktivno sarađuje s liderom NDP-a Draganom Čavićem i da planira proteste. Protesti su planirani za kraj marta i početak aprila, kada se smire protesti u FBiH kako ne bi bili dovedeni u vezu - rekao je naš sagovornik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana