Планирали паљење БОРС-а и управе Источно Сарајево

Горан Маунага
Планирали паљење БОРС-а и управе Источно Сарајево

Бањалука - Припадници Удружења грађана "Слободна Република" и невладине организације "Оштра нула" планирали су приликом протеста које је 28. фебруара у Бањалуци организовало Удружење ветерана РС, упад у просторије Борачке организације Републике Српске (БОРС) и њихово демолирање и паљење.

Рекао је то "Гласу Српске" саговорник близак безбједносним службама и додао да су их благовременим реаговањем у томе спријечили припадници полиције РС.

- Прије покушаја напада на просторије БОРС-а у Бањалуци, план је био да се насилне демонстрације из Сарајева, које су ескалирале 7. фебруара, одмах на почетку пренесу у Источно Сарајево и то паљењем зграде Административног центра овог града - каже наш саговорник.

Бањалука

Према његовим ријечима, представници ове двије организације су прије протеста у Бањалуци у селу Петрово код Приједора данима покушавали да организују и долазак на протесте пољопривредника на механизацији, али им то није успјело.

- Акција насилних протеста, односно њихово преношење из ФБиХ у РС, била је добро организована. Удар на Српску и Бањалуку планиран је на релацији Беч - Тузла - Бањалука. Новац је ишао преко једног бизнисмена из Бијељине. Од пристиглих 1,1 милиона КМ, за његово дјеловање отишло је 800.000, а за рад "Слободне Републике" 300.000 КМ - каже извор "Гласа".

Протест, на којем је учествовало око хиљаду људи, који су тражили оставку предсједника БОРС-а Пантелије Ћургуза, прошао је без инцидената. На скупу је био предсједник "Слободне Републике" Никола Дроњак.

- Чланови тог удружења још у септембру прошле године припремили су велики број аутомобилских гума с намјером да их пале приликом протеста. Нису имали прилику да их употријебе приликом недавних протеста, али то планирају да ураде на наредним - тврди саговорник "Гласа".

Додаје да на организацији протеста у Бањалуци са "Слободном Републиком" која ће се ускоро регистровати као покрет и "Оштром нулом" активно раде двојица истакнутих функционера двије опозиционе странке.

Источно Сарајево

Према ријечима саговорника "Гласа", покушај преноса насилних демонстрација из Сарајева, десио се у вријеме кад је министар унутрашњих послова РС Радислав Јовичић посјетио Источно Сарајево.

- И тај план ишао је преко "Слободне Републике" и "Оштре нуле". Било је испланирано да демонстранти из Сарајева у Источно Сарајево дођу из два правца, преко Враца и преко Добриње и да запале зграду. То је спријечено тако што је информација о томе стигла полицији на вријеме, па су на прави начин ангажовани и полиција и ватрогасци - каже он.

Према његовим ријечима, нереди су планирани и у другим дијеловима РС, а према плану организатора најжешће је требало да буде у Зворнику, у општини са око 25.000 повратника. И иза овог покушаја су стајале ове организације.

- Из околних села, као и из Власенице, требало је да демонстранти крену у Зворник у осам аутобуса као подршка демонстрацијама у Тузли, гдје се налазио командни центар. И то је на вријеме заустављено, јер је откривено да је неким демонстрантима подијељено и оружје - каже наш саговорник.

Додаје да су и у Бијељини двојица познатих јавних радника покушали да организују насилне протесте, али да они нису ни приближно успјели у својим плановима и организацији као  што је било у Источном Сарајеву, Зворнику и Бањалуци.

- До свих ових сазнања дошло се оперативним радом полицијских агенција и током недавних саслушања осумњичених за нереде у ФБиХ - каже наш извор.

"Глас Српске" објавио је да су припадници Федералне управе полиције (ФУП), међу више десетина лица, саслушали и два члана једног НВО из РС. Њих двојица били су у групи која је палила зграду Предсједништва БиХ, а на саслушању су рекли да је било организовано и паљење зграде једне институције у РС, али да су реализацију плана спријечили припадници полиције РС.

Планови

"Глас Српске" сазнаје да су генерални секретар СДС-а Драган Ћузулан и предсједник Скупштине студената Студентског дома "Никола Тесла" Игор Мацановић договорили оснивање Студентског омладинског покрета (Стоп) за чију је правну верификацију Мацановић добио 500 марака. Мацановић је јавности познат по лијепљењу плаката са натписом "Лакташки клан", а крајем прошле године приведен је након што је послије туче у Студентском центру ометао рад полиције.

На састанку су били и апсолвенти Правног факултета Митар Миљић, Ведран Јовић, те потпредсједник бањалучке студентске организације и апсолвент Филозофског факултета Синиша Килибарда.

- СДС-овци су се на тај корак одлучили након сукоба предсједника СДС-а Младена Босића са Николом Дроњком. Послије тога, Дроњак је почео да активно сарађује с лидером НДП-а Драганом Чавићем и да планира протесте. Протести су планирани за крај марта и почетак априла, када се смире протести у ФБиХ како не би били доведени у везу - рекао је наш саговорник.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана