Osmanović: SDA tražila osnivanje novih ministarstava, SNSD odbio

Ž. D.
Osmanović: SDA tražila osnivanje novih ministarstava, SNSD odbio

Sarajevo - Stranka demokratske akcije na sastanku u srijedu sa delegacijom Saveza nezavisnih socijaldemokrata predložila je da bude osnovano još najmanje jedno ministarstvo u Savjetu ministara BiH kako bi bili zadovoljeni apetiti svih stranaka koje će biti dio nove većine.

Ovu informaciju potvrdio je medijima šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac. Kako “Glas Srpske” saznaje, zatraženo je formiranje ministarstva poljoprivrede ili ministarstva za evropske integracije.

- Slobodno neka SDA da DF-u jedno ministarstvo iz kvote Bošnjaka. Mi nemamo ništa protiv toga. Poštujemo odluku da SDA nosi reprezentaciju Bošnjaka na nivou institucija BiH, ali ne smiju da zadiru u ustavno pravo RS na tri ministra - rekao je Košarac.

On je otkrio da je SDA  predlagala osnivanje novog ministarstva u Savjetu ministara BiH, ali da je to za SNSD neprihvatljivo.

- Informacija jeste tačna. Mi to ne prihvatamo jer to nije u skladu sa Dejtonom i Ustavom BiH. Praviti matematiku da bi tamo neki Bošnjak iz SDA ostao u Savjetu ministara BiH ili da neko iz reda ostalih iz DF-a uđe u Savjet ministara BiH, a pri tome kršiti Ustav BiH, za to moraju tražiti druge partnere - kazao je Košarac.

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović potvrdio je za “Glas Srpske” da je tačno da su na zadnjem sastanku iznijeli prijedlog da prilikom konstituisanja novog Savjeta ministara budu formirana i nova ministarstva.

- To je bio moj prijedlog. Dakle, imali bismo jedno ili dva ministarstva više, što bi zahtijevalo izmjenu Zakona o Savjetu ministara. Ne vidim u tome problem jer nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma imali smo tri ministarstva, a sada ih imamo devet. To bi bilo dobro i na taj način bismo zadovoljili i zahtjev SNSD-a za tri ministarstva i predsjedavajućeg - rekao je Osmanović.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić poručio je da je “krajnje vrijeme da se SDA prestane baviti političkim trikovima”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Selak čestitao Vaskrs
Selak čestitao Vaskrs
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana