Opasne igre Alkalaja i Turkovićeve u UN: Inicijativu grupe građana dižu na “državni nivo”

Marijana Miljić Bjelovuk
Opasne igre Alkalaja i Turkovićeve u UN: Inicijativu grupe građana dižu na “državni nivo”

BANjALUKA - Ministarka inostranih poslova Bisera Turković i ambasador BiH U Njujorku Sven Alkalaj otvoreno lobiraju da Ujedinjene nacije usvoje “rezoluciju o genocidu u Srebrenici” koju im je proslijedila nevladina organizacija pod nazivom “Radna grupa za BiH”, koja okuplja dijasporu.

Savjetnica srpskog člana Predsjedništva BiH Ana Trišić Babić rekla je da je još krajem maja ta NVO uputila u UN rezoluciju u kojoj se, kako je navedeno, “osuđuje genocid u Srebrenici”.

- U ovom slučaju je problem što stalna misija BiH u Njujorku, koju predvodi Sven Alkalaj, a na osnovu instrukcija ministarke inostranih poslova BiH Bisere Turković, predstavlja tu njihovu inicijativu kao zahtjev BiH. To, naravno, nije tačno - rekla je “Glasu Srpske” Trišić Babić.

Navela je da su svi ti pokušaji sada u proceduri da pomenuti dokument završi na dnevnom redu kako bi o njemu glasale zemlje članica Ujedinjenih nacija na Generalnoj skupštini.

Zbog toga je, kako je navela, i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pisao predsjedniku Generalne skupštine UN Abduli Šahidu.

- Dodik je u pismu naveo, između ostalog, da za to ne postoji konsenzus u BiH, da u vezi s tim nije razgovarano, odnosno da je to lažno predstavljanje. Pored toga, naveo je i da Alkalaj ima krivične prijave zbog antiustavnog ponašanja, te da svi ti navodi na kojima insistiraju vode ka previranju. Jednostavno je u pismu naveo da iza sveg tog djelovanja ne stoji BiH - navela je Trišić Babić.

Prema pisanju medija, grupa “Bosanaca i Hercegovaca” i Amerikanaca porijeklom iz BiH pod nazivom “Radna grupa za BiH” zatražila je od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da donese rezoluciju kojom bi se osudilo negiranje genocida i drugih ratnih zločina u BiH.

U tom kontekstu “Radna grupa za BiH” traži da se donese rezolucija na 30. godišnjicu početka ratnih zločina počinjenih u BiH i otvaranja brojnih koncentracionih logora, kojom bi se zabranilo negiranje genocida i međunarodnim sudovima utvrđenih počinjenih drugih ratnih zločina.

Smatraju da pažnji ne smije promaći da pravna praksa i principi Evropske unije prepoznaju negiranje genocida kao podsticanje budućeg nasilja protiv ranije ciljane grupe.

- Tražimo vašu hitnu pomoć u pripremi i donošenju takve rezolucije, kojom će se osuditi negiranje genocida u BiH, podržati ljudsko pravo na memorijalizaciju tako što će se osigurati da se žrtve ne zaborave, te uspostave spomen-obilježja i muzeji za edukaciju kako bi se spriječilo ponavljanje genocida i drugih ratnih zločina - navode potpisnici pomenute rezolucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana