Опасне игре Алкалаја и Турковићеве у УН: Иницијативу групе грађана дижу на “државни ниво”

Маријана Миљић Бјеловук
Опасне игре Алкалаја и Турковићеве у УН: Иницијативу групе грађана дижу на “државни ниво”

БАЊАЛУКА - Министарка иностраних послова Бисера Турковић и амбасадор БиХ У Њујорку Свен Алкалај отворено лобирају да Уједињене нације усвоје “резолуцију о геноциду у Сребреници” коју им је прослиједила невладина организација под називом “Радна група за БиХ”, која окупља дијаспору.

Савјетница српског члана Предсједништва БиХ Ана Тришић Бабић рекла је да је још крајем маја та НВО упутила у УН резолуцију у којој се, како је наведено, “осуђује геноцид у Сребреници”.

- У овом случају је проблем што стална мисија БиХ у Њујорку, коју предводи Свен Алкалај, а на основу инструкција министарке иностраних послова БиХ Бисере Турковић, представља ту њихову иницијативу као захтјев БиХ. То, наравно, није тачно - рекла је “Гласу Српске” Тришић Бабић.

Навела је да су сви ти покушаји сада у процедури да поменути документ заврши на дневном реду како би о њему гласале земље чланица Уједињених нација на Генералној скупштини.

Због тога је, како је навела, и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик писао предсједнику Генералне скупштине УН Абдули Шахиду.

- Додик је у писму навео, између осталог, да за то не постоји консензус у БиХ, да у вези с тим није разговарано, односно да је то лажно представљање. Поред тога, навео је и да Алкалај има кривичне пријаве због антиуставног понашања, те да сви ти наводи на којима инсистирају воде ка превирању. Једноставно је у писму навео да иза свег тог дјеловања не стоји БиХ - навела је Тришић Бабић.

Према писању медија, група “Босанаца и Херцеговаца” и Американаца поријеклом из БиХ под називом “Радна група за БиХ” затражила је од Генералне скупштине Уједињених нација да донесе резолуцију којом би се осудило негирање геноцида и других ратних злочина у БиХ.

У том контексту “Радна група за БиХ” тражи да се донесе резолуција на 30. годишњицу почетка ратних злочина почињених у БиХ и отварања бројних концентрационих логора, којом би се забранило негирање геноцида и међународним судовима утврђених почињених других ратних злочина.

Сматрају да пажњи не смије промаћи да правна пракса и принципи Европске уније препознају негирање геноцида као подстицање будућег насиља против раније циљане групе.

- Тражимо вашу хитну помоћ у припреми и доношењу такве резолуције, којом ће се осудити негирање геноцида у БиХ, подржати људско право на меморијализацију тако што ће се осигурати да се жртве не забораве, те успоставе спомен-обиљежја и музеји за едукацију како би се спријечило понављање геноцида и других ратних злочина - наводе потписници поменуте резолуције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана