Olakšanje za građane Istočnog Sarajeva i ljekare heroje

Željka Domazet
Olakšanje za građane Istočnog Sarajeva i ljekare heroje

Istočno Sarajevo - Više od 120.000 stanovnika Istočnog Sarajeva i cijele sarajevsko-romanijske regije, nakon četvrt vijeka iščekivanja, u petak je konačno dobilo novu bolnicu “Srbija”, u čiju je izgradnju uloženo više od 54 miliona maraka.

Svečanu vrpcu su presjekli predsjednik i premijer Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović, izaslanik predsjednika Srbije Nebojša Stefanović i resorni republički ministar Dragan Bogdanić. Delegaciju Srbije na aerodromu u Sarajevu dočekao je republički ministar Petar Đokić.

Na ceremoniju nije došao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je uputio pismo predsjedniku i građanima Srpske u kojem je izrazio žaljenje što prilikom otvaranja nove bolnice nije sa njima. Konstatovao je da su se mnogi najdirektnije miješali u izbornu kampanju, ali da ih niko nije optuživao. On je podsjetio da je u izbornu kampanju u BiH stigao i hrvatski premijer Andrej Plenković, ali gotovo niko, pogotovo ne iz EU, nije optužio Hrvatsku za direktno miješanje u unutrašnja pitanja BiH, kao što niko nije optuživao Sarajevo za miješanje u stvari drugih država čiji su lideri kretali u izborne kampanje upravo iz glavnog grada BiH.

- I vama i meni je sasvim jasno da postoji dežurni krivac, a to smo mi Srbi. Upravo zato, saradnja Srbije i Srpske, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, u budućnosti mora da bude sveobuhvatna i snažnija. To niko ne može da nam zabrani, niti to smemo da im dozvolimo - naveo je Vučić.

Dodik je rekao da je otvaranjem ovog objekta završen period ogromnih napora koje je uložila Vlada u ovaj grad, da riješi gotovo sva vitalna infrastrukturna pitanja.

- Želim vam da što duže iz daljine gledate ovaj objekat - poručio je Dodik i podsjetio da je na ovom području bilo mnogo otvorenih infrastrukturnih problema, ali da je rađeno na tome da budu rješavana ta pitanja.

On je upozorio da “lokalni animoziteti moraju da prestanu”.

- Bolnica je za sve ljude kojima je potrebna pomoć. Ovaj objekat je za sve generacije koje dolaze - rekao je Dodik. Osvrćući se na Vučićevo pismo, Dodik je rekao da Srbija brani svoj narod i da Srbi nikada neće doživjeti nešto slično kao što je akcija “Oluja” u Hrvatskoj.

- Mi ovdje treba da gradimo mir. Samo u miru možemo da gradimo bolnice. Da nije mira, danas bismo gradili fabrike oružja. I Srbija i naši prijatelji iz Ruske Federacije su garancija našeg mira i stabilnosti - poručio je Dodik.

Direktor bolnice Goran Todorović je istakao da građani sarajevsko-romanijske regije poslije dugog čekanja dobijaju novu bolnicu koja će zamijeniti stare objekte.

- Otvaranjem vrata nove bolnice otvorili smo vrata budućnosti. Dugo smo se mučili u teškim uslovima i srećni smo što je ovdje izgrađena nova bolnica - rekao je Todorović.

Premijerka RS Željka Cvijanović je rekla da je ponosna što se u Istočnom Sarajevu svečano otvara nova zgrada bolnice i istakla da su ova regija i ovaj grad strateški važni za RS.

- Uspjeli smo opet, kao i mnogo puta do sada i pokazali da radimo, gradimo i razvijamo Republiku Srpsku - istakla je Cvijanovićeva i dodala da će bolnica “Srbija”, kao savremena zdravstvena ustanova, služiti građanima i omogućiti zdravstvenim radnicima da rade u mnogo boljim uslovima.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović je rekao da su ljekari ovog područja kao pravi heroji radili u nemogućim uslovima i da danas imaju visokosofisticiranu tehnologiju da bi ova regija imala adekvatne medicinske usluge.

  • Želim vam da ne kažete “idem u bolnicu, nego idem u 'Srbiju'“ - rekao je Čubrilović.

Stefanović: Želimo mir

Nebojša Stefanović je rekao da je Srbija danas i u ekonomskom i u svakom drugom pogledu snažnija i da joj to omogućava da još jače pomaže Republici Srpskoj.

- U Republiku Srpsku smo uložili 21 milion evra i to nije pretnja nikome. Srbija pokazuje da se brinemo o građanima Republike Srpske. Srbija želi mir i želi da gradi bolnice, škole, vrtiće i fabrike - poručio je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Selak čestitao Vaskrs
Selak čestitao Vaskrs
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana