Odbrana Mladić i dalje nema kompletnu medicinsku dokumentaciju

Srna
Odbrana Mladić i dalje nema kompletnu medicinsku dokumentaciju

Beograd - Iz pritvorske jedinice u Sheveningenu konstantno opstruišu zahtjeve odbrane i ne daju kompletnu medicinsku dokumentaciju generala Ratka Mladića, izjavio je njegov branilac Branko Lukić.

Lukić naglašava da posljednjih devet mjeseci odbrana stalno traži Mladićevu medicinsku dokumentaciju.


"Dostavljaju nam nalaze na kašičicu. Pozivaju se na neka besmislena pravila, traže preciziranje i odugovlače. Šta ima nejasno ako se kaže - dajte nam sve?", pita Lukić.

On je za beogradske "Večernje novosti" ocijenio da Hag pokušava odbranu dovesti u takvu situaciju da kada srpski ljekari dođu nemaju sve potrebne medicinske papire i ne mogu obaviti pregled, pa tako njihov nalaz ne bi bio potpun i sveobuhvatan.

Iz Haga poručuju da je riječ o nesporazumu i da je potrebno održati sastanak i to razjasniti.

List navodi da su iz Tribunala objavili da su generalu Mladiću u februaru dostavili cjelokupnu dokumentaciju iz njegovog zdravstvenog kartona.

Kažu i da je u maju prihvaćen Mladićev zahtjev da mu se nakon svakog pregleda ili intervencije dostavljaju dvije kopije ljekarskog izvještaja, ali ne kažu da li su to i činili.

Odbrana je krajem avgusta tražila sve skenere, doplere i ostale testove koji su rađeni i drže se u elektronskoj formi, a uprava je zahtijevala da se izjasne na koje konkretno misle.

Tribunal na kraju navodi da su 26. septembra na disku obezbijedili kopije slika svih dijagnostičkih testova koje su u pritvoru radili stručnjaci mimo zatvorskih ljekara.

Kažu i da su pozvali Mladićevog pravnog savjetnika da dođe na sastanak da se razjasne pitanja i ustanovi procedura u vezi sa budućim zahtjevima za dobijanje medicinske dokumentacije, ali on na to još nije odgovorio.

Lukić ističe da je zdravstveno stanje generala Mladića posljednjih mjeseci drastično pogoršano zbog pogrešnog liječenja.

"On stalno ima pritisak 160 i više, a to je nedopustivo za ljude koji su imali tri moždana udara. Šećer mu pravi ozbiljne probleme. Sve je to posledica pogrešnog lečenja. Ne primenjuju kardiološke standarde iz EU i SAD za takve bolesnike, već standarde lekara opšte prakse za zdrave ljude", rekao je Lukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana