Obrazovanje paravan za jačanje vehabizma

Goran Maunaga
Obrazovanje paravan za jačanje vehabizma

Banjaluka - BiH može očekivati samo štetu od potpisivanja memoranduma o obrazovnoj i naučnoj saradnji sa Saudijskom Arabijom, jer može poslužiti samo kao paravan za jačanje vehabijskog pokreta i paradžemata koji okupljaju one koji praktikuju radikalan islam, ocijenili su bezbjednosni stručnjaci.

Memorandum sa Saudijskom Arabijom u ime BiH je potpisao ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović. Još veću dimenziju ovom problemu daje činjenica da je to učinjeno na insistiranje samo bošnjačkih političara.

Stručnjaci ističu da je Saudijska Arabija izvoznik radikalne interpretacije islama koja je u BiH pronašla plodno tlo u ratnim godinama i do danas nastavila da jača što je potvrđeno i kroz nekoliko terorističkih napada.

Doktor političkih nauka i dekan Fakulteta za političke nauke Nezavisnog univerziteta Banjaluka Milovan Milutinović kaže da odavno postoje saznanja da veliki dio novca koji Saudijska Arabija ulaže u projekte u FBiH odlazi na finansiranje paradžemata koji su povezani sa terorističkim djelovanjem.

- Potpisivanje memoranduma o obrazovnoj saradnji BiH sa Saudijskom Arabijom predstavlja udar na zajedničko rješavanje pitanja u BiH. Sve što uradi jedna strana bez dogovora sa preostale dvije, predstavlja ugrožavanje zajedništva, odnosno postojanje BiH - kaže Milutinović.

Naglasio je da ovakvi dokumenti moraju imati zajednički interes i proći mišljenje predstavnika svih institucija u BiH, te dobiti saglasnost nadležnih entitetskih organa.

- Umjesto toga, očito je da je ministar Osmanović to uradio po nalogu bošnjačkih krugova koji su nosioci dijela političke moći u BiH - zaključio je Milutinović.

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić kaže da je u Saudijskoj Arabiji vehabizam zvanična religija koja je tokom rata izvezena i u BiH, te da potpisivanje spornog memoranduma ne može biti van konteksta vehabijskog pokreta.

- Vehabizam u BiH se širio stimulisan saudijskim novcem. Građene se džamije koje su dobile eksteritorijalni status, proglašene su teritorijom Saudijske Arabije i izvan su jurisdikcije Islamske zajednice BiH što je slučaj sa džamijom kralja Fahda u Sarajevu. Opasnost od potpisivanja memoranduma najbolje ilustruje činjenica da je starješinstvo Islamske zajednice početkom godine pozvalo institucije BiH da reaguju i pomognu u gašenju vehabijske organizacije koja je u BiH posijala mnoštvo paradžemata koji djeluju izvan Islamske zajednice - kaže Ćeranić.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da memorandum nema pravni niti bilo koji drugi značaj za Srpsku i da će se tako prema njemu i odnositi.

- Obrazovanje je prema Dejtonskom sporazumu u nadležnosti entiteta - kažu u Ministarstvu prosvjete RS.

Dok u Ministarstvu civilnih poslova tvrde da su u postupku zaključenja memoranduma pribavili saglasnost nadležnih entitetskih tijela, u Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da s tim nisu upoznati niti su bili uključeni u aktivnosti koje su prethodile potpisivanju.

Nuhić

Vjerski analitičar Mehmedalija Nuhić upozorio je da je memorandum legalni, institucionalni okvir za širenje vehabijskih ideja u BiH.

- Upravo baziranost na tim idejama predstavlja opasnost da se širi na teritorije na samo BiH već cijelog Balkana - smatra Nuhić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Selak čestitao Vaskrs
Selak čestitao Vaskrs
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana