OBA BiH radi bez ikakve kontrole: Nezakonito zabranili ulaz Zaharu Prilepinu?

Darko Momić
OBA BiH radi bez ikakve kontrole: Nezakonito zabranili ulaz Zaharu Prilepinu?

Sarajevo - Srpski kadrovi u institucijama na nivou BiH i dalje se međusobno prepucavaju u vezi s tim ko je kriv što je ruskom književniku Zaharu Prilepinu prošle sedmice zabranjen ulazak u BiH.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Staša Košarac optužuje predstavnike Saveza za promjene da su kontrolu nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom u potpunosti prepustili SDA i njenim kadrovima, dok zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i član Izvršno-obavještajnog odbora Mirko Šarović kaže da je protiv bilo kakvih crnih lista i zabrana zato što je svojevremeno i sam bio na crnim listama.

Košarac, koji je i prvi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA BiH, rekao je “Glasu Srpske” da se voljom SDA i Saveza za promjene došlo u situaciju da OBA nema parlamentarni nadzor.

- To je stranačka agencija SDA i Saveza za promjene koja ima za cilj da se obračunava sa političkim neistomišljenicima i institucijama Republike Srpske - rekao je Košarac.

On je istakao da nema parlamentarnog nadzora nad radom OBA, dok Izvršno-obavještajni odbor, koji čine predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić iz SDA i njegovi zamjenici Mirko Šarović iz SDS-a i Vjekoslav Bevanda iz HDZ-a, ne funkcioniše.

- Očigledno da Mirko Šarović omogućava Denisu Zvizdiću, Osmanu Mehmedagiću i lideru SDA Bakiru Izetbegoviću da sprovode svoju politiku. Obaveza je svakog člana koji je u nadzoru da traži adekvatan odgovor od nadležnih zašto je ruskom književniku zabranjen ulaz u BiH - rekao je Košarac.

On je istakao da OBA nema zakonsko uporište da donese odluku da nekome bude zabranjen ulazak u zemlju.

- To što rade je protivzakonito. OBA može da ima operativne podatke, ali ona ne može donijeti zabranu. Na ovaj način uz političku volju Saveza za promjene i SDA omogućava se da OBA izlazi izvan svojih nadležnosti i nezakonito postupa - rekao je Košarac.

S druge strane, Mirko Šarović kaže da Izvršno-obavještajni odbor odavno nije zasjedao i nije se bavio osobama koje se nalaze na crnoj listi i koje predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost BiH.

- Izvršno-obavještajni odbor se ne bavi operativnim stvarima i pojedinačnim pitanjima. Odbor razmatra finansijska pitanja, funkcionisanje institucije, izvještaje i izvršenje programa rada - rekao je Šarović za “Glas Srpske”, dodajući da o slučaju Prilepin nema nikakvih saznanja i ne može bilo šta reći.

On je istakao da je lično protiv bilo kakvih zabrana i crnih lista jer je na različitim listama bio više od osam godina.

- Na crnu listu me je stavio i Savjet ministara BiH, i to 2007. godine, u vrijeme koalicije u kojoj je bio SNSD i na toj listi sam bio sve do 2011. godine. Praktično mi je bio zabranjen i ulazak i izlazak iz BiH i to je najteži i najcrnji dio mog života. Nikada niko od onih koji danas toliko žučno govore o slučaju Prilepin nije digao glas i zatražio da Mirko Šarović kao bivši predsjednik Republike Srpske bude skinut sa crne liste BiH - rekao je Šarović.

Pismo Predsjedništvu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je od članova Predsjedništva BiH da ga informišu kako je donesena odluka o zabrani ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu u BiH.

- OBA je dužna da Predsjedništvu BiH prosljeđuje informacije u vezi s ozbiljnim prijetnjama po bezbjednost BiH, te u tom smislu tražim da mi dostavite razloge ovakvog postupanja bezbjednosnih struktura BiH u slučaju zabrane ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu - naveo je Dodik u pismu upućenom članovima Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana