Novalić: FBiH proizvela haubice povećanog dometa, nisu sve za izvoz

RTRS
Novalić: FBiH proizvela haubice povećanog dometa, nisu sve za izvoz

Gotovo bez osuda prošla je izjava premijera Federacije Fadila Novalića da ovaj entitet proizvodi haubice povećanog dometa i da nisu namijenjene samo izvozu. Novalić je ovo izgovorio u subotu, na skupu Stranke demokratske akcije, a na istom mjestu Bakir Izetbegović je za "zveckanje oružjem" ponovo optužio Republiku Srpsku.

Novalić je jačanje vojne industrije u većinski bošnjačkim gradovima pravdao pariranjem Srbiji i Hrvatskoj, koje su nabavile dodatno naoružanje. Pred stranačkim kolegama je nabrajao uspjehe Vlade, posebno u proizvodnji naoružanja, kakvog nema u Republici Srpskoj.

- Mi smo u ovom mandatu završili proizvodnju samohodnih haubica 155 milimetara. Naše granate danas, umjesto 20, lete 42 kilomentra. Idemo na 50 kilometara. Gradimo fabriku baruta. Mislim da će do kraja godine iz naših fabrika izaći i borbeni transporteri. Dramatično smo ojačali namjensku industriju, ne samo zbog izvoza - rekao je Novalić.

Na koji način ovo oružje može biti upotrijebljeno u BiH, nije objašnjeno. Zanimljivo, ovaj dio govora nije objavljen ni na stranačkom sajtu, na kojem je mnoštvo zapisa sa ovog skupa. Objavljeno je obraćanje Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, koji najveći bezbjednosni problem vidi u odluci MUP-a Srpske da nabavi 2.500 pušaka. Nabrajao i okolnosti u kojima je spreman žrtvovati mir.

- A što se tiče želja i težnji i snova ,kako kaže Dodik, o otcjepljenju, oni se neće ugasiti u dobrom dijelu srpskog korpusa. Međutim, biće prevladani kroz proces sazrijevanja jer se ne može sruštiti Dejtonski sporazum a da se ne sruši mir - rekao je Izetbegović.

Dok je priča o naoružavanju policije Republike Srpske dominirala federalnim i pojedinim inostranim medijima, osuda Novalićevih i Izetbegovićevih istupa gotovo da nema. Analitičarima nije jasno kako premijer Federacije, na ovaj način, može govoriti o zajedničkoj vojsci. Ne čudi ih što se mediji koji, kako kažu, neopravdano napadaju Policiju Srpske, blagonakloni prema izjavama Novalića.

- Sarajevo sa previše nervoze reaguje na bilo kakvu najavu nabavke oružja za Policiju Republike Srpske. Uostalom, taj potez Srpske je odobren od strane vlasti u Sarajevu - kaže Miroslav Lazanski, komentator lista Politika.

Politili analitičar Dragoljub Anljelković podsjeća da entiteti nemaju vojsku i da su priče te vrste o naoružavanju bespredmetne, te da su dio političke i ratnohuškačke retorike.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Nikola Špirić poziva nadležne da rasvijetle ovaj slučaj.

- To bi bilo pravo pitanje za ministra bezbjednosti Dragana Mektića. Mislim da su način na koji premijer Novalić govori i regionalna trka u naoružanju koja se pokušava voditi, postali opasna igra - kaže Špirić.

Analitičari naglašavaju da je oružje iz BiH, zbog ogromne konkurencije, gotovo nemoguće prodati u inostranstvu i da će tu i ostati. Zato pozivaju na dodatne kontrole postorjenja koje je hvalio premijer Federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana