Novaković Bursać: Potreban dogovor o političkim pitanjima, neprihvatljiva eksperimentalna rješenja

Srna
Foto: Agencije

SARAJEVO - Član Interesorne radne grupe parlamenta BiH za izmjene izbornog zakonodavstva Snježana Novaković Bursać rekla je Srni da su SNSD i Srpski klub zainteresovani za poboljšanje izbornog procesa, ali da nisu spremni da prihvate eksperimentalna rješenja za koja se ne zna da li su provodiva i da li će unaprijediti taj proces.

Bursaćeva je navela da su direktor pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst i viši zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova SAD zadužen za izbornu reformu u BiH Metju Palmer dostavili članovima Interesorne radne grupe i predsjednicima političkih stranaka prijedlog dijela izmjena Izbornog zakona koje bi trebale da doprinesu poboljšanju izbornog procesa u tehničkom smislu. "Što se tiče predstavnika SNSD i Srpskog kluba, mi smo stanovišta da se ne možemo izjašnjavati o ovom paketu o tim pojedinačnim prijedlozima iz više razloga. Za nas izmjene i dopune Izbornog zakona podrazumijevaju prije svega postizanje političkog dogovora o ključnim pitanjima koja su locirana u Federaciji BiH (FBiH)", rekla je Bursaćeva nakon razgovora članova Interesorne radne grupe sa Palmerom i Ajnhorstovom.

U slučaju da dođe do nekog dogovora u FBiH, kaže Bursaćeva, SNSD je spreman da se razgovara i o tehničkim pitanjima. Bursaćeva je podsjetila da su Palmer i Ajnhorstova počeli seriju sastanaka sa različitim akterima u različitim formatima u pokušaju da se proces izmjena Izbornog zakona privede kraju i da se dođe do nekog prijedloga.

Ona je istakla da se na današnjem sastanku nije čulo ništa novo, osim toga da se očekuje da će se značajne stvari desiti u Neumu, gdje će tokom predstojećeg vikenda razgovarati predsjednici i predstavnici parlamentarnih stranaka iz Federacije BiH.

"To je provejavalo razgovorima, kao i poruka međunarodne zajednice da se dogovore izmjene Izbornog zakona jer ih smatraju važnim i urgentnim", navela je Bursaćeva. Ona je dodala da su se prijedlozi koje su dobili u određenom dijelu nalazili u razmatranju Interesorne radne grupe dok je funkcionisala.

"To su prijedlozi koji su preporuke ODIR-a i nekih drugih institucija i nevladinih organizacija. Mi iz Republike Srpske imamo dogovorenu dinamiku da zajedno sve to analiziramo, ali te prijedloge nismo spremni prihvatiti bez ukupnog političkog dogovora", istakla je Bursaćeva. Komentarišući činjenicu da na današnjem sastanku nisu učestvovali mnogi predstavnici bošnjačkih stranaka, Bursaćeva je rekla da je riječ o "jasnom signalu" dijela bošnjačke političke javnosti da ne učestvuju u pregovorima.

"Tu poruku su poslali predstavnici takozvanih građanskih stranaka. Očito je da bošnjačkom političkom korpusu ne odgovara ni dijalog ni pronalazak stvarnih rješenja za izlazak iz krize", zaključila je Bursaćeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana