Новаковић Бурсаћ: Потребан договор о политичким питањима, неприхватљива експериментална рјешења

Срна
Foto: Агенције

САРАЈЕВО - Члан Интересорне радне групе парламента БиХ за измјене изборног законодавства Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је Срни да су СНСД и Српски клуб заинтересовани за побољшање изборног процеса, али да нису спремни да прихвате експериментална рјешења за која се не зна да ли су проводива и да ли ће унаприједити тај процес.

Бурсаћева је навела да су директор при Европској служби за спољне послове Ангелина Ајхорст и виши званичник Министарства спољних послова САД задужен за изборну реформу у БиХ Метју Палмер доставили члановима Интересорне радне групе и предсједницима политичких странака приједлог дијела измјена Изборног закона које би требале да допринесу побољшању изборног процеса у техничком смислу. "Што се тиче представника СНСД и Српског клуба, ми смо становишта да се не можемо изјашњавати о овом пакету о тим појединачним приједлозима из више разлога. За нас измјене и допуне Изборног закона подразумијевају прије свега постизање политичког договора о кључним питањима која су лоцирана у Федерацији БиХ (ФБиХ)", рекла је Бурсаћева након разговора чланова Интересорне радне групе са Палмером и Ајнхорстовом.

У случају да дође до неког договора у ФБиХ, каже Бурсаћева, СНСД је спреман да се разговара и о техничким питањима. Бурсаћева је подсјетила да су Палмер и Ајнхорстова почели серију састанака са различитим актерима у различитим форматима у покушају да се процес измјена Изборног закона приведе крају и да се дође до неког приједлога.

Она је истакла да се на данашњем састанку није чуло ништа ново, осим тога да се очекује да ће се значајне ствари десити у Неуму, гдје ће током предстојећег викенда разговарати предсједници и представници парламентарних странака из Федерације БиХ.

"То је провејавало разговорима, као и порука међународне заједнице да се договоре измјене Изборног закона јер их сматрају важним и ургентним", навела је Бурсаћева. Она је додала да су се приједлози које су добили у одређеном дијелу налазили у разматрању Интересорне радне групе док је функционисала.

"То су приједлози који су препоруке ОДИР-а и неких других институција и невладиних организација. Ми из Републике Српске имамо договорену динамику да заједно све то анализирамо, али те приједлоге нисмо спремни прихватити без укупног политичког договора", истакла је Бурсаћева. Коментаришући чињеницу да на данашњем састанку нису учествовали многи представници бошњачких странака, Бурсаћева је рекла да је ријеч о "јасном сигналу" дијела бошњачке политичке јавности да не учествују у преговорима.

"Ту поруку су послали представници такозваних грађанских странака. Очито је да бошњачком политичком корпусу не одговара ни дијалог ни проналазак стварних рјешења за излазак из кризе", закључила је Бурсаћева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана