Novac od MMF-a stiže u januaru ili februaru

Željka Domazet
Novac od MMF-a stiže u januaru ili februaru

Sarajevo - Nova tranša iz aranžmana BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) mogla bi da bude uplaćena već krajem januara ili sredinom februara 2018. godine, ako na nivou BiH i FBiH na vrijeme budu usvojeni budžeti.

Deblokadu novca najavili su juče predstavnici Vlade RS nakon sjednice Fiskalnog savjeta BiH u Sarajevu, kojoj je prisustvovala i delegacija MMF-a predvođena šefom Misije za BiH Nadimom Ilahijem. Sa funkcionerima MMF-a je razgovarano o dopunskom pismu namjere koje BiH treba da uputi toj finansijskoj instituciji.

Članovi Fiskalnog savjeta su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim stepenom sprovođenja mjera iz pisma namjere i optimizam da će veoma brzo biti usvojen i zakon o osiguranju depozita u BiH. Saglasili su se da je neophodno nastaviti sprovođenje dosadašnjih mjera i nastaviti aranžman sa MMF-om koji donosi fiskalnu stabilnost BiH.

Predstavnici vlasti u BiH obavezali su se u ranije upućenom pismu namjere MMF-u da će Parlament BiH do kraja septembra 2016. godine odobriti povećanje akciza, ali su izmjene zakona koje to omogućavaju usvojene tek prije nekoliko dana iz petog pokušaja. Zbog toga je stopiran kreditni aranžman vrijedan 1,1 milijardu maraka iz kojeg je BiH dobila samo jednu tranšu od 150 miliona.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je da je postignut značajan napredak u vezi sa dopunskim pismom namjere.

- Najteži dio posla je na entitetskim institucijama i nećemo dozvoliti da aranžman sa MMF-om bude talac političkih igara u Parlamentu BiH. Sve ide u dobrom pravcu i gotovo sve je usaglašeno. Ostale su još dvije-tri stvari i potrebno je neko vrijeme da to bude usaglašeno. Važno je da smo našli formulu da aranžman sa MMF-om neće upasti u političke zamke kao što je bilo u prethodnom periodu. Što se tiče RS, mi ni do sada nismo imali problema u ispunjavanju naših obaveza - kazala je Cvijanovićeva.

Dodala je da kroz dopunsko pismo namjere utvrđuju dodatne rokove.

- Što se tiče RS, mi smo otišli i korak ispred jer smo usvojili budžet. To je stvar koja je u proceduri kada je riječ o parlamentima BiH i FBiH - rekla je Cvijanovićeva.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija kazao je da budžeti moraju biti usvojeni da bi aranžman sa MMF-om bio aktivan.

- Budžeti još nisu usvojeni ni u FBiH ni u Parlamentu BiH. Koliko sam čuo, u Sarajevu postoji opravdani strah da bi to moglo i da kasni. Aranžman sa MMF-om neće ništa promijeniti u RS. Mi smo sve politike definisane reformskom agendom sprovodili i kada nismo imali aranžman i sprovodićemo ih i dalje. Nama bi aranžman donio nešto povoljnija finansijska sredstva jer su rokovi malo duži i niže su kamatne stope u odnosu na druge poslovne banke. Sve ostalo je isto - kazao je Tegeltija.

Dodao je da bi tranša, ako budu usvojeni budžeti do kraja godine, mogla da stigne krajem januara ili u prvoj polovini februara zbog jednostavnih procedura za isplatu novca s obzirom na to da nema ratifikacija i čekanja.

- Oni se nadaju da bi to moglo biti polovinom februara ako se izvrše prethodne mjere i obaveze Vlade FBiH u vezi sa tamošnjim telekom operaterima - rekao je Tegeltija.

Prije Fiskalnog savjeta zasjedao je Kolegijum za evropske integracije kao najviše tijelo mehanizma koordinacije koji je uspio usaglasiti većinu preostalih odgovora na upitnik Evropske komisije, od kojih zavisi dobijanje statusa kandidata za članstvo BiH u EU. Cvijanovićeva je istakla da je od 3.242 pitanja iz upitnika koji je stigao prije godinu broj otvorenih pitanja sveden na sedam.

- Taj broj bi trebalo da bude dodatno smanjen kada dobijemo obrazloženja od Predsjedništva BiH - kaže Cvijanovićeva.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić očekuje da do kraja godine bude usaglašeno sedam pitanja koja su ostala neodgovorena.

Novalić

Premijer FBiH Fadil Novalić ocijenio je da odgovaranje na upitnik nije bilo samo odgovaranje na postavljena pitanja nego i proba funkcionisanja mehanizma koordinacije.

- Pokazalo se da taj mehanizam funkcioniše - kaže Novalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana