Neđo Trninić: Akcize koče kredit za petlju

M. Mi.
Neđo Trninić: Akcize koče kredit za petlju

Banjaluka - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je da kreditira izgradnju petlje od Johovca do Rudanke, ali prije toga vlasti u BiH treba da usvoje izmjene Zakona o akcizama, o čemu nema saglasnosti unutar BiH.

Taj stav čelnici EBRD-a prenijeli su predstavnicima RS na sastanku u Londonu posvećenom realizaciji infrastrukturnih projekata.

- Razgovarali smo o finansiranju infrastrukturnih projekata u RS sa akcentom na gradnji petlje od Johovca do Rudanke u dužini od šest kilometara, koja će biti veza koridora 5C sa autoputem "9. januar" od Banjaluke do Doboja. Oni su spremni da kreditiraju ovaj projekat, ali traže da prije toga budu usvojene izmjene Zakona o akcizama. To je sada van naše moći i ništa drugo nam nije preostalo nego da čekamo i vidimo da li će te izmjene biti usvojene - kazao je ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić.

Vrijednost investicije je 70 miliona evra, a za ovaj projekat je već odobreno 15,3 miliona evra u sklopu sporazuma o pristupanju BiH Transportnoj zajednici jugoistočne Evrope.

- EBRD bi odobrio kredit od oko 55 miliona evra, a preostali dio novca za gradnju je obezbijeđen putem granta  - kazao je Trninić.

Na sastanku u Londonu bilo je riječi i o kreditiranju izgradnje puta Foča - Šćepan Polje za koji je potrebno 79 miliona evra. Trninić je rekao da je EBRD spreman da finansira i taj projekat, ali da je prioritet gradnja petlje od Johovca do Rudanke zbog dobijenog granta.

Pored Trninića, na sastanku sa čelnicima EBRD-a bili su i predstavnici ministarstava finansija RS i BiH i direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana