Nedeljko Čubrilović kategoričan: Snagu ćemo pokazati već na lokalnim izborima

Veljko Zeljković
Nedeljko Čubrilović kategoričan: Snagu ćemo pokazati već na lokalnim izborima

BANjALUKA - Članovi raspuštenog Gradskog odbora DNS-a Banjaluka izglasali su na jučerašnjem sastanku izlazak iz ove stranke, te podržali isključene članove DNS-a i formiranje nove političke partije.

 

 

 

Donedavni predsjednik ovog odbora i smijenjeni zamjenik predsjednika DNS-a Nedeljko Čubrilović zahvalio je na ukazanoj podršci i naglasio da je do kraja godine potrebno završiti registraciju nove stranke.

- Prije toga je potrebno da napravimo statut i politički program, te obezbijedimo prostor, simbol i ime stranke. Sve to treba da obavimo u svega nekoliko dana i siguran sam da ćemo u tome uspjeti - rekao je Čubrilović, koji je član novoformiranog Nezavisnog demokratskog kluba u NSRS, koji čine četiri poslanika koji su isključeni iz DNS-a.

On kaže da je ljudima potrebna podrška, jer nije lako napustiti stranku ili doživjeti da budu isključeni iz priče u kojoj učestvuju više od dvije decenije.

- To nije lako ni pojedinačno ni kolektivno, ali kada vidite ko vas isključuje, onda to i nije teško. Uvjeren sam da ovi ljudi koji prave novu priču imaju viziju, ideju i da će sigurno napraviti rezultat i na sljedećim lokalnim izborima, kao i na svim budućim - rekao je Čubrilović.

Sekretar raspuštenog GO DNS-a Banjaluka Boran Bosančić kaže da ovaj odbor ne prihvata odluke Predsjedništva DNS-a i lidera ove stranke Marka Pavića.

- Ne želimo da nas Predsjedništvo DNS-a isključuje jedno po jedno, pa ćemo vjerovatno ići u pravcu formiranja nove političke organizacije, narodnjačke orijentacije, koja će njegovati izvorne principe DNS-a - poručio je Bosančić.

Problemi u DNS-u kulminirali su nakon oktobarskih opštih izbora, a naročito poslije zahtjeva Marka Pavića za isključenjem Nedeljka Čubrilovića iz stranke, koji je podržala većina u Predsjedništvu te partije.

Iz stranke su izbačeni i drugi, do tada, ključni funkcioneri stranke, a da nema povratka na staro, pokazalo se već na konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine RS, kada je novoformirani klub poslanika DNS-a imao dva kandidata za novog predsjednika parlamenta.

Većina poslanika, glasajući između Nedeljka Čubrilovića i Duška Ivića, kojeg je predložila grupa poslanika odana Paviću, odlučila se za Čubrilovića, koji je tako reizabran na tu funkciju u republičkoj vlasti.

Još tada se u političkim kuloarima moglo čuti da je Čubrilović na korak do formiranja nove partije, a to je i potvrđeno prije nekoliko dana, kada je saopšteno i da će on, sa još tri narodna poslanika koji su isključeni iz DNS-a:  Spomenkom Stevanović, Spomenkom Stojanovićem i Milanom Dakićem u republičkom parlamentu ubuduće djelovati kao poslanici Nezavisnog demokratskog kluba (NDK).

Šefica novog kluba biće Spomenka Stevanović, koja je rekla da je formiranje NDK kluba uvod u formiranje političke partije koja bi trebalo da bude registrovana do kraja godine, te da su opredijeljeni za politiku vraćanja na izvorne principe partije kojoj su pripadali.

Pavić: Radi se o grupi građana

Lider DNS-a Marko Pavić izjavio je da mu nije jasno kako jedan raspušteni odbor može donijeti odluku za izlazak iz stranke.

- Ako je nešto raspušteno, onda toga nema više. Radi se o grupi građana koja želi da osnuje svoju partiju i ja nemam ništa protiv toga. To je njihovo legitimno pravo. Ali, to nema nikakve veze sa DNS-om, koji će nastaviti da ide svojim putem. Mi ćemo i dalje biti jaki i to ova grupa građana, ali ni bilo ko drugi, ne može osporiti - istakao je Pavić za “Glas Srpske”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana