Moderni terorizam na Balkanu(2): Mogući napadi terorista na misije SAD, NATO i OS u BiH

Prevod: Boris Đurić
Moderni terorizam na Balkanu(2): Mogući napadi terorista na misije SAD, NATO i OS u BiH

Brisel - Islamski fundamentalizam je još prijetnja bezbjednosti u BiH, a postoje tvrdnje da se teroristi pripremaju za napade usmjerene ka diplomatskim misijama SAD, bazama NATO ili Oružanim snagama BiH koje učestvuju u operacijama u inostranstvu.

Navedeno je to u analizi rađenoj za potrebe bezbjednosnih službi u Briselu od 6. juna ove godine koja nosi naziv "Moderni terorizam na Balkanu: Prava prijetnja bezbjednosti u Evropi", a koja je u posjedu "Glasa Srpske".

- U BiH je došlo do porasta popularnosti fundamentalističkih trendova i povećanja broja sljedbenika "Alahovih ratnika" kojih, prema procjenama, na teritoriji te zemlje sada ima oko 10.000. Izvori u BiH tvrde da ekstremisti vrše obuke u blizini Manjače, na granici RS i FBiH kod Teslića i u okolini Zenice - piše u analizi.

Dodaje se da su poslije arapskog proljeća u Egiptu mnogi protivnici svrgnutog režima pušteni iz zatvora, a među njima je i Imad al-Misri, Egipćanin, vođa jedinice "El mudžahedin" i pripadnik egipatske frakcije Az Zavahirija, koji je počeo propagiranje pravila radikalnog islama odmah poslije povratka u Bosnu.

- Naročito BiH je postala mjesto prodiranja mnogih terorističkih organizacija i poprište borbe različitih muslimanskih država za uticaj na tu zemlju - piše u analizi.

Mnogi eksperti koji se bave ovom temom tvrde da veze između balkanskih ekstremista i terorističkih mreža širom svijeta nisu zamrle do danas.

- Teroristi iz različitih organizacija pronalazili su sklonište u "bazama za mudžahedine" u BiH i Srbiji. Činjenica da terorističke baze postoje na teritoriji jugoistočne Evrope predstavlja pravu prijetnju evropskoj bezbjednosti. Ovaj fenomen ne treba potcjenjivati jer, prema mnogim ekspertima, Balkan još ima zajednicu spavača terorista koji su pripremljeni i spremni da napadnu ciljeve u Evropi i SAD - piše u analizi.

Analitičari nastavljaju da upozoravaju da se vjerovatno mreža "Bijele Al-Kaide" raširila na Balkanu.

- U ovoj situaciji od esencijalne važnosti je da budu preduzete komplikovane akcije sa ciljem borbe protiv te prijetnje. Ova borba treba da se vodi u vidu međunarodne saradnje specijalnih službi i policije u sklopu Evropske misije naročito kako su nove postjugoslovenske države ostvarile uspjehe u procesima transformacije sistema - piše dalje.

Navedeno je da je, iako su poslije potpisivanja Dejtonskog ugovora 1995. godine, svi "Alahovi ratnici" trebali napustiti zemlju, tek u 2007. godini Vlada u Sarajevu preduzela je ozbiljne korake i oduzela bh. državljanstvo za gotovo 400 mudžahedina.

- Islamski fundamentalizam je ipak još prisutan u društvenom i političkom životu BiH. Policija i bezbjednosne agencije sprovode aktivnosti na borbi protiv terorizma u vezi sa islamskim ekstremistima. Jedna od najvećih operacija izvedena je u selu Gornja Maoča, gdje djeluje mudžahedinska zajednica koju su osnovali članovi jedinice "El mudžahedin" - piše u analizi.

Podsjeća se da je u toj operacija nazvanoj "Svjetlost" učestvovalo 600 policajaca i predstavnika antiterorističkih jedinica i da je uhapšeno nekoliko vehabija, uključujući vođu vehabijske zajednice Nusreta Imamovića.

Dodaje se da su od 2006. godine ekstremisti oružje krijumčarili putem muslimanske zajednice u Austriji i odatle prebacivali u BiH.

U analizi se pominje i Sudanac Elfatih Hasanein, bivši diplomata koji je imao bliske prijatelje među političarima u Sarajevu i koji je skupljao fondove za kupovinu oružja za bošnjačku vojsku u ratu.

- Smatrao se glavnim bankarom vlasti u Sarajevu. Tvrdi se da je on bio koordinator terorističkih grupa u centralnoj Bosni. Ti teroristi su koristili automobile sa diplomatskim tablicama. Dokazano je da su imali veze sa "Al-Kaidom" i Osamom bin Ladenom, kao i drugim teroristima koji su planirali koristiti Bosnu kao bazu za organizovanje napada na ciljeve u Zapadnoj Evropi - piše u analizi.

Navedeno je i to da su tek poslije napada 11. septembra 2001. godine na Svjetski trgovački centar u Njujorku političari sa zapada shvatili kakva prijetnja može doći iz ovog dijela Evrope.

- Tada je otkriveno da su ratnici džihada koji su se borili u BiH imali veze sa svjetskim terorizmom. Četiri od deset terorista odgovornih za napade 11. septembra 2001. borilo se na teritoriji BiH i imali su državljanstvo ove zemlje. Postoje tvrdnje da je Muhamed Ata, najpoznatiji od svih atentatora, takođe boravio u BiH - piše u ovoj analizi.

Potom se navode neki od terorističkih napada po svijetu u kojima su učestvovali mudžahedini koji su se borili u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, poput hapšenja u Nju Džerziju, Beču, Njujorku, ubistvu dva američka vojnika na aerodromu u Frankfurtu.

Analiza

Cilj ove analize, objavljene 6. juna, je da ispita savremeni islamski terorizam na Balkanu koji je sve jači, posebno u BiH. Autor studije je dr Danuta Gibas-Krzak, poljski novinar i naučnik, koji vodi istraživanja istorije Balkana i moderne istorije Jugoistočne Evrope.

U analizi ona preporučuje da se kompleksne radnje borbe protiv prijetnje terorizma obavljaju u saradnji međunarodnih službi i policije, a u okviru Misije EU.

Teroristički napadi u BiH

1997. godine na teritoriji FBiH izvedeno 170 terorističkih aktivnosti

1997. u eksploziji auto bombe ispred policijske stanice u Mostaru ranjeno 50 osoba

24. decembra 2002. jedan ekstremista ubio hrvatsku porodicu jer je "dobio instrukcije od Alaha"

2007. godine islamski fanatik ubio majku jer nije željela da ispovijeda islam

2008. godine policajac poginuo i pet policajaca ranjeno u terorističkom napadu na policijsku stanicu u Bugojnu

2011. godine napad na Ambasadu SAD u Sarajevu  (kraj)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana