Moderni terorizam na Balkanu(1): Sve jača teroristička mreža na Balkanu VIDEO

Prevod: Boris Đurić
Moderni terorizam na Balkanu(1): Sve jača teroristička mreža na Balkanu VIDEO

Brisel - Centri usmjereni na regrutovanje terorista na Balkanu još se uspostavljaju, a naročito u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sandžaku i Hrvatskoj. Njihove aktivnosti se finansiraju uglavnom od novca dobijenog ilegalnom trgovinom drogom.

Navodi se to u analizi rađenoj za potrebe bezbjednosnih službi u Briselu od 6. juna ove godine koja nosi naziv "Moderni terorizam na Balkanu: Prava prijetnja bezbjednosti u Evropi", a koja je u posjedu "Glasa Srpske".

Aktivnosti

Navodi se da regionalna teroristička mreža još jača na Balkanu i da širi uticaj na teritoriji Sandžaka, BiH, Kosova, Makedonije i Albanije.

- Ona postaje više radikalna formirajući paravojne strukture koje sarađuju sa "Al-Kaidom" i drugim terorističkim organizacijama. Analize izraelskih obavještajnih službi pokazuju da islamske humanitarne organizacije stalno šalju novac muslimanima bošnjačkog i albanskog porijekla da formiraju finansijsku bazu za buduće terorističke aktivnosti - piše u analizi.

- Što se tiče terorističkih prijetnji, one se ne odnose samo na muslimanske fundamentaliste. Moramo uzeti u obzir i uticaj iranskih obavještajaca na centre lokalnih vlasti. Kolika je islamski fundamentalizam prijetnja bezbjednosti, govori primjer napada Mevlida Jašarevića na američku ambasadu u Sarajevu u oktobru 2011. godine - navodi se dalje.

U analizi se objašnjava da su još sredinom 2003. vođe radikalnih islamista usvojile plan "Balkans 2020" kojeg je pripremio Ajman al-Zavahiri i prema kojem je Balkan jedan od centara islamskog terorizma u Evropi, što prema strategiji "Al-Kaide" treba da bude realizovano do kraja 2020. godine.

Ističe se da, iako su aktivnosti mudžahedina na teritoriji BiH, bez ikakve sumnje, zamrle poslije 1995. zbog pojačavanja antiterorističkih aktivnosti SAD, taj fenomen ne bi trebalo da bude ignorisan, budući da je teroristička mreža vezana za muslimanski fundamentalizam počela da dobija na važnosti na Balkanu u 21. vijeku.

- Jačanje njihovih aktivnosti u zapadnoj Evropi uključuje druženje članova "Bijele Al-Kaide" i pripreme za terorističke napade. Krajem avgusta 2003. dobrovoljci slovenskog porijekla uglavnom sa Kosova i iz BiH spojili su se u jednu grupu, koju su zvali "bijeli đavoli". Obučavani su za samoubilačke napade na području Evrope i u Izraelu - piše u analizi, do koje je "Glas Srpske" došao u Briselu.

Navodi se da je već do kraja 2004. godine oko 200 terorista, starosti između 20 i 25 godina, bilo spremno za izvršenje napada.

- Oni su obučavani u islamskim zemljama i tu obuku je platila jedinica "Al-Kaide" odgovorna za područje Balkana i Evrope. Zatim su poslati na Kosovo i u Makedoniju, a 2005. godine teroristi samoubice su nastavili obuku u sjevernom dijelu Albanije i na Kosovu - piše u analizi koja se bavi pitanjem prijetnji terorizma na Balkanu.

Navodi se i to da su vježbe vodili britanski instruktori, specijalisti za eksploziv, koje je plaćala albanska mafija, a pri kraju obuke budući teroristi samoubice su se vraćali u svoje gradove, gdje su postajali neka vrsta "uspavanih terorista" "Al-Kaide".

Veze

Pozivajući se na izvještaj američkih obavještajaca, u analizi stoji da je u 2004. godini na teritoriji Albanije, Bugarske, Makedonije, Kosova i BiH bilo oko 6.000 ljudi koji su imali direktne ili indirektne odnose sa "Al-Kaidom".

Britanske antiterorističke jedinice u Sarajevu su otkrile veze između terorista koji su postavili bombe u Londonu 5. jula 2005. godine i članova bosanskih ćelija.

U analizi se ističe da je kao rezultat tih saznanja uništena teroristička grupa "Maksimus" na području kantona Sarajevo. Ova grupa je bila ćelija "Al-Kaide" za sjevernu Evropu, a njen lider Mirsad Bektašević, devetnaestogodišnji građanin Švedske, bio je putem interneta u kontaktu sa Abu Musab al-Zarkavijem, vođom "Al-Kaide" u Iraku.

U analizi se objašnjava istorijat nastajanja islamskog terorizma na teritoriji Balkana.

- Moderni islamski terorizam na Balkanu uzrokovan je povećanjem uticaja muslimanskih fundamentalista, naročito u BiH. Počeci islamskog terorizma su povezani sa radikalnim trendovima u ovoj religiji koji su počeli da se šire kada su mudžahedini stigli u BiH da bi učestvovali u građanskom ratu. Bili su to religiozni fanatici, a mnogi od njih bili su članovi terorističkih organizacija kao što je "Al-Kaida", "Hezbolah", "Hamas" i "Al-Gama al-Islamija" - piše u analizi.

Navodi se da je značajan broj "svetih ratnika" ostao na teritoriji BiH poslije građanskog rata i doprinio razvoju terorističke mreže.

Jedno poglavlje analize nazvano je "Madžahedini na teritoriji Balkana 1992-1995" i u njemu se ističe da je najvažnija mreža za transfer mudžahedina iz Avganistana u BiH djelovala na liniji Beč - Zagreb, a potom putem Islamskog kulturnog centra u Milanu.

- Muslimanske jedinice koje su se borile na teritoriji BiH bile su koordinisane od strane kancelarije Ajmana al-Zavahirija, koja je uspostavljena 1991. godine u Sofiji. Zahvaljujući toj kancelariji Ajman al-Zavahiri je bio u stanju da nadgleda terorističke operacije na Balkanu. Godine 1996. počela je da djeluje nova udarna jedinica terorista samoubica, koju čine mladi Bosanci. Ova grupa je uspostavljena jer su vođe i komandanti "Al-Kaide" odlučili da regrutuju nove teroriste među Slovenima i formiraju "Bijelu Al-Kaidu" koju je teže identifikovati zbog evropejskog izgleda njihovih članova - piše u analizi.

Osama bin Laden

Više dokaza izašlo je na vidjelo koji potvrđuju da je Osama bin Laden boravio u BiH i da se sreo sa vlastima na najvišem nivou.

U analizi piše da je Bin Ladenu 1993. godine izdat bh. pasoš u Ambasadi BiH u Beču, gdje se pojavio u društvu Adunidža Mehreza, koji je učestvovao u napadima na američke ambasade u istočnoj Africi (Kenija i Tanzanija) pet godina kasnije.

Prema navodima Rohana Guanaratne, vođa "Al-Kaide" Osama je bio u BiH od kraja 1992. do početka 1993. kada je organizovana obuka za mudžahedine u blizini Tuzle.

Kao svjedok navodi se Ranata Flato, novinar magazina "Špigl", koja se srela sa Bin Ladenom 1994. ispred kancelarije Alije Izetbegovića.

Novinarka je primijetila kako Bin Laden perfektno priča na engleskom jeziku i da joj je tokom razgovora priznao da je došao u BiH da dovede islamske dobrovoljce.

(nastaviće se)


A small group of Bosnian fighters pledge to... by webavaz

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana