Mljekarima manje novca, svinjarima punija kasa

Anita Janković-Rečević
Mljekarima manje novca, svinjarima punija kasa

Banjaluka - Mljekari u Srpskoj ove godine dobiće oko pet miliona KM manje na ime podsticaja jer su nadležni odlučili da premije za mlijeko umanje za pet feninga po litru, dok će više novca leći na račune svinjara koji se godinama bore sa nerentabilnom proizvodnjom.

Dogovoreno je ovo juče na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Borisa Pašalića i predstavnika udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Srpske, koji je organizovan s ciljem ovogodišnje raspodjele agrarnog budžeta u iznosu od 71 milion KM. Nakon jednočasovnog zasjedanja proizvođači su izašli zadovoljni jer će Pravilnik o podsticajima za 2019. godinu biti skrojen po mjeri većine.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je da je resorno ministarstvo uvažilo većinu prijedloga i sugestija proizvođača, ističući da će subvencije u povrtlarstvu i voćarstvu ostati na istom nivou, ali će raspodjela sredstava biti nešto drugačija. Istakao je da razloga za slavlje imaju svinjari jer ih očekuju veći podsticaji, odnosno trebalo bi da dobiju 45 KM  po tovljenoj svinji, a 115 KM po rasplodnoj krmači.

S druge strane, subvencije u mljekarstvu biće niže pet feninga po litri.

- Visoke subvencije u mljekarstvu posljedica su najnižih otkupnih cijena mlijeka tako da dio sredstava prilikom otkupa moraju kompenzovati mljekare. Smatramo da umanjenje neće ugroziti mljekarsku proizvodnju, dok će povećanje subvencija svinjarskom sektoru donijeti prosperitet - rekao je Marinković i dodao da su na sastanku usvojeni i prijedlozi prema kojima će sve grane proizvodnje u ovoj godini imati maksimalne i minimalne limite u vezi sa dodjelom podsticaja, a kada je u pitanju obim proizvodnje, što do sada nije bio slučaj.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić rekao je da svinjari imaju razlog da budu zadovoljni jer su juče, nakon dužeg niza godina,  čuli dobre vijesti. 

- Obećano nam je povećanje od deset odsto i na tov i na rasplodne krmače u odnosu na lani, tako da možemo reći da nismo dolazili džabe na sastanak - rekao je Maljčić.

Zadovoljstvo novim pravilnikom nije krio ni predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

- U Ministarstvu su uvidjeli nepravilnosti iz prethodnih godina i ovaj put smo u potpunosti zadovoljni sa svim predloženim jer sve što smo tražili otprilike je ispoštovano. Novina je da smo dobili subvencije za prodaju voća u FBiH što je dobro jer to do sada nismo imali - rekao je Dojčinović.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac je istakao da je situacija u mljekarskom sektoru veoma teška, te da je u RS od 1996. godine do danas broj proizvođača smanjen sa 17.600 na 4.300, a svaki dan neko odustane od proizvodnje mlijeka.

- Ministarstvo nam duguje oko 7,5 miliona KM iz prošle godine. Ministar Pašalić je rekao da taj iznos opterećuje budžet i predložio da se premija za mlijeko smanji na 25 feninga ali da isplate budu redovne. Mlijeko je socijalna kategorija i vjerujem da ćemo u narednom periodu sa predsjednikom Vlade, predsjednicom Srpske i resornim ministrom naći rješenje da se namakne tih pet miliona i da se mljekarski sektor pokuša sačuvati koliko-toliko - naveo je Usorac.

Pašalić je rekao da je nemoguće da se u svemu usaglase jer su zahtjevi poljoprivrednika veći nego što je ministarstvo u mogućnosti da ispoštuje, ali da je postignut visok stepen saglasnosti oko najvažnijih mjera.

- Izradi pravilnika ćemo pristupiti odmah i očekujemo da će biti objavljen do kraja ovog mjeseca - rekao je Pašalić. 

On je podsjetio da je jedna od novina i ta što će ove godine isplata podsticaja biti uslovljena uplatom doprinosa.

- Poljoprivrednici imaju obavezu da plaćaju zdravstveno i penziono  osiguranje koje mjesečno iznosi oko 120 KM, a od 22.000 korisnika podsticaja svega 8.000 njih je do sada uplaćivalo te obaveze - rekao je Pašalić.

Kapitalne investicije

Stojan Marinković je istakao da je resorno ministarstvo uvažilo njihove sugestije i uvezi sa pitanjem kapitalnih investicija. 

- Imali smo dosta pritužbi na način obračuna i isplate subvencija za mehanizaciju u prošloj godini i ohrabruje činjenica da je ministarstvo uvidjelo te probleme. Ići će se i u izradu pravilnika za mehanizaciju i kapitalna ulaganja i vjerujem da će se praksa iz prethodne godine zaobići - rekao je Marinković.

Boris Pašalić je dodao da će ove godine biti izdvojeno i više novca za kapitalna ulaganja, odnosno 40 odsto više nego prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana