Migranti pod budnim okom institucija RS

Vedrana Kulaga
Migranti pod budnim okom institucija RS

Banjaluka - Vlada Republike Srpske formiraće uskoro republičko koordinaciono tijelo čiji će zadatak biti da na oku drži migrante koji sve više nadiru i koji su ozbiljna prijetnja po bezbjednost stanovnika.

Ideja o formiranju tog koordinacionog tijela objelodanjena je nakon posljednjeg sastanka delegacija SNSD-a, DNS-a i SP-a, koje čine vladajuću koaliciju u Srpskoj, a prvi korak ka tom cilju napravljen je juče na sastanku predsjednika Srpske Milorada Dodika i ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača.   

- Koordinaciono tijelo za praćenje kretanja migranata će biti formirano odlukom Vlade RS i operativno će sprovoditi aktivnosti s ciljem praćenja ulazaka, zadržavanja, kretanja migranata i njihovog što bržeg prolaska kroz Srpsku. U njegov rad biće uključeni predstavnici MUP-a, Civilne zaštite i lokalnih zajednica - saopšteno je juče iz Kabineta predsjednika Srpske.

U Civilnoj zaštiti su kazali da njihovi kadrovi već uveliko prate dešavanja i kretanje migranata.

- Sarađujemo sa Vladom Srpske i dijelimo stav da u RS ne treba da bude prihvatnih centara za migrante. U ovom trenutku pratimo instrukcije, a sve koje budu došle mi ćemo sprovesti u djelo - kazao je portparol te institucije Željko Stojanović. 

Najavu formiranja koordinacionog tijela pozdravili su i u opštini Novi Grad, koja je smještena u blizini teritorije u FBiH gdje je najviše migranata stacionirano.

- Migrantski talas je ozbiljno zahvatio BiH, pa time i RS, a imajući u vidu da je riječ o velikom problemu, ne smijemo da sjedimo skrštenih ruku. Pratićemo instrukcije - izjavio je zamjenik načelnika Novog Grada Bojan Lukač. 

Da migrantska kriza ne jenjava potvrđuje i jučerašnja izjava direktora Službe za poslove sa strancima Slobodana Ujića, koji je istakao da je do sada u BiH ušlo 9.730 ilegalnih migranata, od kojih je 7.958 izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu. Dodao je da nije odobren nijedan od oko 700 zahtjeva za azil i istakao da je od registrovanih migranata oko 60 odsto njih izašlo iz BiH preko granice sa Hrvatskom.

- Posljednjih mjeseci imamo problem sa Irancima kojih je u BiH ušlo oko 1.200, nakon što je Srbija za ovu državu uvela bezvizni režim. Sedmično postoji pet letova na relaciji Teheran - Beograd i oni zloupotrebljavaju taj režim, bacaju dokumenta i pokušavaju ilegalno ući u BiH i nastaviti put ka Evropi - napomenuo je Ujić.

Izjavio je da je, osim humanitarnog, najbitniji bezbjednosni aspekt, zbog čega se i uzimaju biometrijski podaci koji se dijele sa svim bezbjednosnim agencijama na nivou BiH, a i šire s ciljem da se zaštite građani BiH.

- Sigurno ima i ilegalnih migranata koji dolaze sa ratnih područja, zbog čega postoji bezbjednosni rizik zbog njihovog boravka u BiH. Bilo je i narušavanja javnog reda i mira, a sukobljavaju se grupe migranata između sebe, kao što su grupe iz Pakistana i Avganistana - naveo je Ujić za Srnu.

Prema njegovim riječima, sve relevantne institucije u BiH zauzele su stav da se jača granica, za šta je potrebno mnogo ljudskih i materijalno-tehničkih kapaciteta, ali i novca, kojeg BiH za to sve nema.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da je rukovodstvo BiH olako shvatilo migrantsku krizu i da nije preduzelo mjere iz svoje nadležnosti da riješi i preduprijedi taj problem.

Predsjednik Udruženja protjeranih građana opštine Drvar “Održiv povratak” Mile Marčeta istakao je da mnogo ljudi strahuje zbog najavljenog smještanja migranata u Bosanskom Petrovcu.

- Praktično nas prodaju Arapima, a ako su već tako dobri prema navodnim izbjeglicama, imaju i oni svoja dvorišta i kuće, pa neka ih ugoste dok se ne snađu - kazao je Marčeta.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić nedavno je izjavio da je sa lokalnim zajednicama i predstavnicima međunarodnih institucija dogovoreno da jedna od lokacija za prihvat migranata bude mjesto Lipa na području Bosanskog Petrovca.

Udarna grupa

O migrantima je juče bilo riječi i na sastanku Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kojem je predsjedavala vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić. Na sastanku su učestvovali i predstavnici pravosudnih, policijskih i bezbjednosnih institucija sa nivoa BiH, oba entiteta i Brčko distrikta BiH, te Misije OEBS-a i Evropske komisije u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Selak čestitao Vaskrs
Selak čestitao Vaskrs
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana