Migranti nadiru, Zvizdić zaustavio obuku policajaca

Željka Domazet
Migranti nadiru, Zvizdić zaustavio obuku policajaca

Sarajevo - Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH ne može obučavati nove kadete Granične policije BiH jer svjetlost dana nikada nije ugledala odluka Savjeta ministara BiH sa sjednice održane 28. decembra 2017. godine kojom je odobreno dodatnih 3,9 miliona KM za opremanje ove agencije.

Da bi odluka bila operativna, kako saznaje “Glas Srpske”, potrebno je da nakon skoro sedam mjeseci od sjednice na nju potpis stavi predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić čime bi agenciji bio obezbijeđen novac planiran i odobren kroz višegodišnje kapitalne projekte.

Potreba za hitnim prijemom javila se zbog jačanja priliva ilegalnih migranata. Usljed nedostatka ljudstva Graničnoj policiji BiH je upućeno pojačanje od 125 policajaca iz MUP-a RS i Policije Brčko distrikta.

Sa Zvizdićem nismo uspjeli stupiti u kontakt, a ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić nije se osvrnuo na odluku Savjeta ministara navodeći da će tek uputiti zahtjev za prijem novih kadeta.

- Na prošloj sjednici se razgovaralo o mogućnosti prijema 100 novih kadeta u Graničnu policiju, ali još taj zahtjev nisam podnio Savjetu ministara. Na nekoj od narednih sjednica pokrenuću tu inicijativu da vidimo da li to možemo realizovati jer bi to bilo dodatno zapošljavanje i treba vidjeti da li možemo naći novac - rekao je Mektić.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda obrazložio je stav njegovog ministarstva o prijemu kadeta i naglasio da oni ne mogu preko noći postati graničari i da je neophodno da prođu obuku u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova koja sada ima male kapacitete za školovanje kadrova. On je potvrdio Mektićeve navode da im još nije podnesen zahtjev za prijem novih kadeta u Graničnu policiju.

- U akcionom planu, nezvaničnoj i zvaničnoj raspravi je rečeno da su kapaciteti Granične policije ograničeni i da će biti upućen zahtjev za prijem još 100 kadeta. Mi ćemo dati valjan odgovor kada i ako dođe takav zahtjev. Ne može Ministarstvo finansija i trezora biti protiv nečega jer Savjet ministara donosi odluke o prijemu i obuci kadeta - rekao je Bevanda.

On je dodao da kadeti ne mogu biti primljeni i poslani na granicu bez prolaska obuke.

- Obuku sprovodi Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova. Već je sedam mjeseci od kada je donesena odluka o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima kojim se završava objekat za prijem i obuku kadrova. Oni sada rade u najmanjim prostorima i maksimalni kapacitet je 50 kadeta - rekao je Bevanda i dodao da se tu školuju i kadeti za sve bezbjednosne agencije.

Bevanda je rekao da je još 2016. odobren prijem 150, godinu kasnije 100, a ove 100 kadeta.

- To je ukupno 350 kadeta, ali je samo 49 završilo obuku i zaposleni su kao granični policajci. Za 200 policajaca nije ni pokrenuta obuka jer se nemaju gdje obučiti. U velikoj sam nadi da će objekat koji je pred završetkom biti završen. On će moći u turnusu primati 300 ljudi na obuku i kada bude u funkciji sigurno će moći biti realizovana obuka kadeta koja je odobrena - rekao je Bevanda.

Savjet ministara je 28. decembra 2017. godine donio odluku o odobravanju projekta izgradnje i opremanja objekta za trajni smještaj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova. Tada je Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova zadužena da pripremi i Savjetu ministara dostavi izvještaj o utrošku novca sa pratećim izvještajima ovlašćenih nadležnih tijela, koji će potvrditi neophodnost dodatnih radova u skladu sa glavnim izvedbenim projektom.

Grupa će biti protjerana

Pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH i MUP-a Unsko-sanskog kantona pronašli su na području Bihaća i Velike Kladuše 18 ilegalnih migranata sklonih činjenju krivičnih djela i narušavanju javnog reda i mira, koji su stavljeni pod nadzor u imigracioni centar u Istočnom Sarajevu kako bi bili udaljeni iz BiH.

- Migranti, koji su otkriveni u utorak državljani su Palestine, Libije, Alžira i Sirije - saopšteno je iz Granične policije BiH.

Mektić ljut na EU

Dragan Mektić je rekao da je nezadovoljan potezima Evropske komisije koja je odbila da finansira adaptaciju objekta “Agrokomerca” kod Velike Kladuše za privremeni smještaj migranata uz obrazloženje da je blizu granice sa EU.

- Za BiH je upravo taj objekat od prioritetnog značaja i njegova sanacija će početi vrlo brzo. Imam osjećaj da bi EU željela da u dubini teritorije BiH postavi kampove za migrante, što ne možemo prihvatiti, jer za to nemamo kapaciteta i jer bi to bilo pogubno za BiH. BiH prihvata samo dva prihvatna centra - u naselju Ušivak kod Sarajeva i u objektu kod Bihaća - kazao je Mektić i dodao da je registrovan nelegalni ulazak 7.128 migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana