Mešetarske partije počele izborni lov u mutnom: Stranka za bolje Goražde traži glasove u Doboju

Darko Momić
Mešetarske partije počele izborni lov u mutnom: Stranka za bolje Goražde traži glasove u Doboju

BANjALUKA - Pored dobro poznatih partija, birači u BiH će na novembarskim lokalnim izborima imati priliku da glasaju i za nepoznate političke stranke, među kojima je i Stranka za bolje Goražde koja se prijavila za učešće na izborima za odbornike u gradskim skupštinama Doboja i Bijeljine.

Najveći paradoks vezan za ovu stranku, za koju je u Srpskoj malo ko čuo, je to što se nije prijavila za učešće na izborima ni u Goraždu u FBiH, ni u Novom Goraždu u Republici Srpskoj.

Dodatni kuriozitet u vezi sa Dobojem je to što se za učešće na izborima u ovom gradu prijavila i Čapljinska neovisna stranka - Čapljina u srcu.

CIK BiH i ove godine je ovjerio prijave stranaka koje su ranije učestvovale na izborima, ali bez uspjeha kao što su Ekološka partija RS, Savez za novu politiku, Snaga naroda i Demokratska stranka invalida BiH. Najviše političkih subjekata ove godine prijavilo se za učešće na izborima u Bijeljini, u čiju skupštinu želi čak 106 političkih partija i nezavisnih kandidata.

Pored poznatih stranaka, mjesto u bijeljinskom parlamentu traže i Ekološka demokratska stranka, Stranka mladih za promjene, Jedinstvena napredna stranka, Bosanska narodna stranka, Savez mladih snaga, potom Demokratski centar RS, Otadžbinska stranka, Novo doba i čak 45 nezavisnih kandidata.

U desetak lokalnih zajednica u Srpskoj odborničke liste prijavili su Snaga omladinske svijesti, Radnička partija, Lijevo krilo, Krug i Re-balans, zatim Ekološki slobodarski pokret “Espo”, Napredna demokratska stranka 2020 i Savez penzionera i potomaka.

Prema tvrdnjama upućenih, osnovni cilj partija koje redovno učestvuju na izborima bez ikakvog uspjeha jeste da većim strankama “prodaju” mjesta u biračkim odborima.

Politikolog Siniša Simikić kaže da je BiH rasadnik partija u vrijeme kada se na svjetskim univerzitetima uveliko diskutuje  o tome da li je doba političkih stranaka prošlo.

- Nažalost, to ne znači da postoji i pluralizam ideja ili vizija. Mi smo lideri po jednokratnoj upotrebi partija koje su kao maske protiv korone - odlažu se kada se iskoriste, s tim što se neke znaju ponovo pojaviti u zavisnosti od potrebe političke opcije koja ih je i proizvela. Neki od razloga za to su razvlačenje političkog tijela, a svakako i fingiranje članova biračkih odbora i posmatrača - kaže Simikić.

O ozbiljnosti većine takvih partija, dodaje on, govori to da ih je nemoguće pronaći na “Gugl” pretraživaču, a kamoli da se sazna ko je dio njihovih struktura i kakvi su im programi.

Politikolog Darko Kuzmanović kaže da se politika već duže vrijeme posmatra gotovo isključivo kao biznis i put za lično bogaćenje i da je tu potrebno tražiti razlog za nastanak malih i fantomskih partija.

- Te partije nemaju nikakvu ideologiju, to su interesne grupe za lično bogaćenje ili razvodnjavanje glasova i slabljenje opozicionih kapaciteta. Sve one manje-više računaju na podršku birača koji su siti starih političkih partija i njihove retorike nadajući se da će uspjeti da se predstave kao “nešto novo” na političkom tržištu, iako su njihovi politički programi gotovo identični - kaže Kuzmanović.

On objašnjava da postoje dva načina na koji te partije ostvaruju dobit.

- Prvo, ukoliko uspiju osvojiti mandat i dođu u situaciji da diktiraju većinu, dolazi do izražaja pravilo “ko ponudi više - njegova sam”. Drugi način je trgovina biračkim odborima, za šta pojedinci budu bogato nagrađeni. Zato i ne čudi činjenica da je BiH zemlja sa najviše političkih partija u Evropi - kaže Kuzmanović.

On ističe da je apsurd apsurda činjenica da je Stranka za bolje Goražde prijavljena u Doboju i Bijeljini, dok ni u jednom Goraždu ova stranka neće imati listu.

- Izborni zakon BiH zreo je za promjene, a povećanje izbornog cenzusa na pet odsto nameće se kao jedini način da se ovakvim pojavama stane u kraj i da male mešetarske partije budu zbrisane sa političke scene - kaže Kuzmanović.

Konstantin Savić

U trku za načelnika Teslića ponovo se prijavio nezavisni kandidat Konstantin Savić koji je postao prepoznatljiv po svojim javnim nastupima. On je prije četiri godine dobio podršku tri odsto Teslićana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana