Mektićev zakon pada u Domu naroda

Željka Domazet
Mektićev zakon pada u Domu naroda

SARAJEVO - Dalju sudbinu Zakona o prestanku mandata članova Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, koji je po hitnoj proceduri usvojen na prošloj sjednici Predstavničkog doma, odrediće Dom naroda Parlamenta BiH, a sudeći po trenutnom odnosu snaga, taj akt će u tom domu biti oboren.

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je za "Glas Srpske" da se po odnosu onih stranaka koje su glasale za ovaj zakon može konstatovati da su ga podržale sve stranke iz FBiH osim HDZ-a BiH.

- Ista većina je prije nekoliko mjeseci promijenila i Poslovnik o radu Predstavničkog doma. Radi se o poštovanju političke volje SDA i izvršenju zadataka koje je poslanicima PDP-a i SDS-a postavilo Predsjedništvo te stranke. Očigledno je i to da je jedan od postavljenih zadataka PDP-u i SDS-u i otklon od zajedničkog djelovanja sa drugim strankama predvođenim SNSD-om iz Republike Srpske na nivou zajedničkih organa - rekla je Novaković Bursać.

Istakla je da je "bilo žalosno gledati naše kolege koji su glasove dobili pretežno od srpskog naroda u takvoj ulozi i u ovom trenutku".

- Što se samog zakonskog rješenja tiče, ono ni izbliza ne rješava probleme u pravosuđu - konstatovala je Novaković Bursać. Istakla je da je prijeko potrebna reforma pravosudnog sistema u BiH.

Poslanik Srpskog kluba Nenad Nešić rekao je za "Glas Srpske" da je usvajanje zakona o prestanku mandata članovima VSTS-a projekat SDA.

- Izvođač radova na ovom projektu je Dragan Mektić, odnosno SDS I PDP. Jasno je da će ovaj projekat SDA svoju sudbinu završiti u Domu naroda, a Republika Srpska će i dalje istrajavati na sistemskoj reformi pravosuđa u BiH - rekao je Nešić.

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Dušanka Majkić rekla je za "Glas Srpske" da je sjednica Predstavničkog doma ponovo pokazala pravo lice SDS-ovih i PDP-ovih poslanika, odnosno poslanika koji su zajedno sa poslanikom SDA Adilom Osmanovićem obezbijedili pet glasova iz RS za usvajanje zakona.

- Ovim činom su SDS I PDP još jednom potvrdili da su direktno u službi Bakira Izetbegovića, a ne srpskog naroda. Cilj ovog prijedloga zakona je da se smijeni postojeći sastav VSTS-a kojem predsjedava pripadnik srpskog naroda i izabere novi koji bi ispunjavao želje Bošnjaka i instrukcije koje bi dobijao direktno iz centrale SDA. No sve te želje biće zaustavljene u Domu naroda, čime će SNSD nastaviti da vodi odgovornu politiku u korist RS i njenih građana - rekla je Majkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana