Мектићев закон пада у Дому народа

Жељка Домазет
Мектићев закон пада у Дому народа

САРАЈЕВО - Даљу судбину Закона о престанку мандата чланова Високог судског и тужилачког савјета, који је по хитној процедури усвојен на прошлој сједници Представничког дома, одредиће Дом народа Парламента БиХ, а судећи по тренутном односу снага, тај акт ће у том дому бити оборен.

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је за "Глас Српске" да се по односу оних странака које су гласале за овај закон може констатовати да су га подржале све странке из ФБиХ осим ХДЗ-а БиХ.

- Иста већина је прије неколико мјесеци промијенила и Пословник о раду Представничког дома. Ради се о поштовању политичке воље СДА и извршењу задатака које је посланицима ПДП-а и СДС-а поставило Предсједништво те странке. Очигледно је и то да је један од постављених задатака ПДП-у и СДС-у и отклон од заједничког дјеловања са другим странкама предвођеним СНСД-ом из Републике Српске на нивоу заједничких органа - рекла је Новаковић Бурсаћ.

Истакла је да је "било жалосно гледати наше колеге који су гласове добили претежно од српског народа у таквој улози и у овом тренутку".

- Што се самог законског рјешења тиче, оно ни изблиза не рјешава проблеме у правосуђу - констатовала је Новаковић Бурсаћ. Истакла је да је пријеко потребна реформа правосудног система у БиХ.

Посланик Српског клуба Ненад Нешић рекао је за "Глас Српске" да је усвајање закона о престанку мандата члановима ВСТС-а пројекат СДА.

- Извођач радова на овом пројекту је Драган Мектић, односно СДС И ПДП. Јасно је да ће овај пројекат СДА своју судбину завршити у Дому народа, а Република Српска ће и даље истрајавати на системској реформи правосуђа у БиХ - рекао је Нешић.

Делегат српског народа у Дому народа Душанка Мајкић рекла је за "Глас Српске" да је сједница Представничког дома поново показала право лице СДС-ових и ПДП-ових посланика, односно посланика који су заједно са послаником СДА Адилом Османовићем обезбиједили пет гласова из РС за усвајање закона.

- Овим чином су СДС И ПДП још једном потврдили да су директно у служби Бакира Изетбеговића, а не српског народа. Циљ овог приједлога закона је да се смијени постојећи састав ВСТС-а којем предсједава припадник српског народа и изабере нови који би испуњавао жеље Бошњака и инструкције које би добијао директно из централе СДА. Но све те жеље биће заустављене у Дому народа, чиме ће СНСД наставити да води одговорну политику у корист РС и њених грађана - рекла је Мајкићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана