Marko Kubatlija, v.d. direktora FIPA: Strane investicije dostigle 1,7 milijardi KM

Marijana Miljić Bjelovuk
Marko Kubatlija, v.d. direktora FIPA: Strane investicije dostigle 1,7 milijardi KM

Strani investitori imaju veliki broj prigovora na poslovno okruženje u zemlji i često se suočavaju s preprekama poput dugotrajnih procedura za registraciju firme, izdavanje PDV broja, dobijanje građevinske dozvole, ali i svih komplikacija o pitanju priključka na elektro, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, rekao je vršilac dužnosti direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Marko Kubatlija. 

On je u intervjuu za "Glas" naveo i koliko su iznosile strane investicije u prošloj godini, te se osvrnuo na probleme sa kojima se FIPA suočava. 

- Potrebno je unaprijediti poslovni ambijent i sprovesti sveobuhvatne reforme u oblasti poslovnog okruženja kako bismo privukli značajniji iznos stranih investicija - poručio je Kubatlija. 

GLAS: Koliko su iznosile strane investicije u BiH u prošloj godini?

KUBATLIJA: Prema prvim preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktne strane investicije u 2023. iznosile su 1,7 milijardi KM, od čega su reinvestirane zarade procijenjene na 957,3 miliona maraka. Dakle, direktne strane investicije su, prema prvim preliminarnim podacima, veće za 15,8 odsto u odnosu na godinu ranije. Investicije su po platnom bilansu u 2022. iznosile 1,47 milijardi KM.

GLAS: Da li strani investitori napuštaju tržište BiH? Koji su razlozi za to? 

KUBATLIJA: Prema informacijama, jedna kompanija iz tekstilnog sektora napušta BiH i jedna iz sektora proizvodnje hrane. Navedene kompanije se nisu obraćale FIPA po bilo kojem osnovu. Za tekstilnu firmu je navedeno da je izgubila inostrano tržište na kojem je plasirala svoje proizvode, dok za drugu ne znamo razlog.

GLAS: Imamo li novih stranih investitora na domaćem tržištu? 

KUBATLIJA: Svake godine imamo nove investitore koji dolaze u Republiku Srpsku i FBiH. Posmatrano po djelatnostima, najveći iznos stranih ulaganja je zabilježen u sektoru proizvodnje, zatim slijede bankarstvo, trgovina i telekomunikacije.

GLAS: Prema ranijim informacijama, najveći ulagač na domaće tržište lani je bila Rusija. Šta je dovelo do tog trenda? 

KUBATLIJA: Prema podacima Centralne banke BiH, Rusija je prikazana kao najveći investitor za devet mjeseci 2023. Uz najveći iznos registrovanog kapitala za Rusiju je karakteristično povećanje ostalog kapitala (342,5 miliona KM), zadržane zarade su bile negativne (-30,6 miliona KM), a vlasnički udjeli su skromnije povećani (0,7 miliona KM). U izvještajnom periodu za Rusiju je bio dominantan ostali kapital koji podrazumijeva moguće međukompanijske pozajmice.

GLAS: Koja sve dešavanja u BiH odbijaju investitore da ulažu na domaće tržište?

KUBATLIJA: Strani investitori imaju veliki broj prigovora na poslovno okruženje u zemlji i često se suočavaju s preprekama poput dugotrajnih procedura za registraciju firme, izdavanje PDV broja, dobijanje građevinske dozvole, urbanističke saglasnosti, dozvole za boravak stranih građana u našoj zemlji, dugotrajnih sudskih procedura za naplatu potraživanja, kao i dugotrajnih procedura za dobijanje priključka na električnu energiju, vodovod i kanalizaciju, te onih vezanih za povrat PDV-a... Zavisno od sektora u kojim posluju, investitori se suočavaju s različitim administrativnim preprekama koje FIPA i ostale nadležne institucije u Srpskoj i FBiH nastoje otkloniti što je prije moguće. Svake godine se uspješno riješi veliki broj zahtjeva. Međutim, procedure za pokretanje biznisa su kraće u Srpskoj, jer ako je  dostavljena dokumentacija kompletna, moguće je otvoriti firmu za dan.

GLAS: Sa kojim problemima se susreće FIPA? Na čemu je potrebno raditi?  

KUBATLIJA: FIPA je posljednjih godina uspjela animirati domaću ekonomsku diplomatiju na način da je počela više sarađivati s nama i organizovati više promotivnih manifestacija s ciljem privlačenja investicija i povećanja izvoza iz BiH. Međutim, stepen animiranosti još nije zadovoljavajući. Radi se na daljem unapređenju saradnje i uspostavljanju novih kontakata sa privrednicima u zemlji prijema. Nedostaju finansijska sredstva za značajnije manifestacije i promotivne kampanje za predstavljanje zemlje i njenih potencijala široj svjetskoj privrednoj zajednici, ali se nadamo da će u bliskoj budućnosti i to postati moguće i realno. 

Prognoze 

GLAS: Kakve su prognoze o pitanju direktnih stranih investicija za ovu godinu? 

KUBATLIJA: S obzirom na rast stranih ulaganja u posljednje tri godine, očekujemo da će taj trend biti nastavljen i u ovoj godini. Međutim, još je rano govoriti o procjenama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana