Marić smijenjen sa čela “Šuma”, Petrović direktor ERS-a

Veljko Zeljković
Marić smijenjen sa čela “Šuma”, Petrović direktor ERS-a

Trebinje, Sokolac - Dva važna republička javna preduzeća dobila su u petak nove rukovodioce. Za v.d. generalnog direktora “Elektroprivrede RS” imenovan je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, dok je Risto Marić smijenjen sa čela “Šuma RS”, a za v.d. direktora postavljen je Zoran Stojčić.

Prethodno je Radmila Čičković iz ličnih razloga podnijela ostavku na mjesto v.d. generalnog direktora “Elektroprivrede RS”. Zamjenik predsjednika Nadzornog odbora ERS-a Nebojša Rikalo istakao je da su za imenovanje Luke Petrovića glasali svi članovi odbora, dodajući da je uprava društva zadužena da što prije formira komisiju kako bi se izvršila primopredaja dužnosti i donijela odluka da se raspiše javni konkurs za izbor generalnog direktora. Kako je dodao, izvršni direktori u ERS-u za sada ostaju na svojim funkcijama.

Nakon što je imenovan za vršioca dužnosti, Petrović će najvjerovatnije i nakon sprovedene konkursne procedure biti izabran na ovu funkciju.

Iako su jedno vrijeme kao najozbiljniji kandidati za ovo mjesto figurirala imena direktora “Elektrodistribucije Pale” Ljubomira Mrde i “Hidroelektrana na Trebišnjici” Gordana Mišeljića, da će Petrović ipak biti prvi “pik” postalo je gotovo izvjesno kada ga je na ovu funkciju nedavno predložio Gradski odbor SNSD-a Trebinje. Kako je tada objašnjeno, Petrović je pokazao da zaslužuje to mjesto zbog  dosadašnjeg uspješnog rada, ali i rezultata postignutih na proteklim izborima.

Za razliku od ERS-a, do novog imenovanja u JP “Šume RS”  došlo je nakon što je Nadzorni odbor ovog preduzeća razriješio dužnosti dosadašnjeg generalnog direktora Ristu Marića. Za vršioca dužnosti imenovan je Zoran Stojčić, dosadašnji izvršni direktor u ovom preduzeću.

Pojašnjavajući ovakvu odluku, predsjednik Nadzornog odbora “Šuma RS” Biljana Marković rekla je da je ona donesena, između ostalog, i zbog problema u Šumskom gazdinstvu “Klekovača-Potoci” iz Istočnog Drvara.
- Marić nije poštovao mjere koje su predlagali Nadzorni odbor i resorno ministarstvo i to je jedan od razloga za njegovu smjenu - pojasnila je Markovićeva.

Pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo RS Goran Zubić rekao je da ovo nije jedini razlog zbog kojeg je smijenjen Marić. Kako je istakao, u proteklom periodu je bilo dosta primjedbi na dosadašnji Marićev rad, naročito kada je riječ o odnosima između šumarstva i prerade drveta i u vezi sa realizacijom ugovora.

- U ministarstvu smo konstantno pratili i analizirali situaciju i nakon devetomjesečnog izvještaja zaključili da je bilo odstupanja u proceduri ugovaranja - naveo je Zubić, dodajući da realizacija ugovora nije ispoštovana u odnosu na to kako je propisala Vlada Srpske.

Iako je u “igri” da sjedne u Marićevu fotelju bio i sam Zubić, Nadzorni odbor ipak je odlučio da za vršioca dužnosti imenuje Stojčića.  

Obrazlažući njegovo imenovanje Markovićeva je istakla da se radi o kompetentnoj osobi, čovjeku iz sistema, koji dugo radi u preduzeću “Šume RS” i dolazi sa pozicije izvršnog direktora za plan i analizu. Nakon ovog imenovanja, Stojčić je izrazio nadu da će opravdati ukazano povjerenje.

Komentar na ovu smjenu nismo uspjeli dobiti od Riste Marića, jer nije odgovarao na telefonske pozive.

Izvor “Glasa Srpske” navodi da bi Marić, bez obzira na navedene razloge, bio smijenjen prije ili kasnije, jer se našao na “crnoj listi”. Kako je objasnio, on se nakon ovih izbora našao na spisku od četrdesetak lica koji će biti smijenjeni, jer nisu u punom kapacitetu radili za koaliciju SNSD-DNS-SP. Kako je dodao, i “odlazak” Čičkovićeve sa mjesta v.d. generalnog direktora ERS-a bio je više nego očekivan.

- Ona je na to mjesto došla nakon što je u aprilu ove godine cjelokupno rukovodstvo podnijelo ostavke i bila je samo privremeno rješenje za to izuzetno odgovorno mjesto - istakao je izvor “Glasa Srpske”.

Novi lokalni izbori u Trebinju

Imenovanje Luke Petrovića na čelo “Elektroprivrede RS” znači da će građani Trebinja početkom naredne godine birati novog gradonačelnika.

Prema Izbornom zakonu BiH, od dana kada Petrović napusti funkciju gradonačelnika, odnosno da ostavku na sadašnje mjesto, moraju se raspisati novi izbori i to u roku od  30 do 90 dana. Na njima bi se birao samo njegov nasljednik, jer će lokalna Skupština nastaviti da radi u istom sastavu. Dok oni ne budu sprovedeni, poslove gradonačelnika trebalo bi da obavlja sadašnji Petrovićev zamjenik Mirko Ćurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana