Majkić: Broj za hitne situacije entitetska nadležnost

Srna
Majkić: Broj za hitne situacije entitetska nadležnost

Banjaluka - Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Dušanka Majkić rekla je da brojevi za hitne situacije, u Republici Srpskoj 121, a u Federaciji BiH (FBiH) 112, postoje u okviru ustava i zakona, a Ustav Srpske i važeći Zakon o spasavanju u vanrednim situacijama određuje da je ta oblast u isključivoj nadležnosti entiteta.

Prema njenim riječima, da je uređenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije entitetska nadležnost potvrđuju i činjenice da se operateri telekomunikacija, kao i operativni centri i cijela infrastruktura za hitne situacije nalaze na teritoriji entiteta.

"Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama određeno je da Vlada Srpske donosi propis o organizaciji i funkcionisanju sistema osmatranja i uzbunjivanja, u šta spada i broj za hitne situacije 121", rekla je Majkićeva za "EuroBlic".

Majkićeva, koja je poslanik u Predstavničkom domu BiH, podsjetila je da je Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske ranije zatražilo od poslanika da iz parlamentarne procedure bude povučen zakon o komunikacijama koji predviđa uvođenje jedinstvenog broja i da sve aktivnosti budu vraćene u okvire propisa koji definišu ovu nadležnost.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić tvrdi da se uvođenjem jedinstvenog broja za hitne situacije 112 u BiH ne prenosi nadležnost sa entiteta na nivo BiH.

"Apsolutno će se i u tehničkom smislu sve prilagoditi i ustavno-pravnom uređenju u BiH", tvrdi Mektić i navodi da je za uvođenje jedinstvenog broja dio novca već obezbijeđen iz budžeta BiH, dok će drugi biti iz fondova EU.

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o komunikacijama BiH predviđeno je formiranje jedinstvenog centra za prijem i obradu poziva na jedinstveni broj za hitne situacije 112.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana