Lovro i Pajić otimaju zemlju “Agroprometa”

Svjetlana Tadić
Lovro i Pajić otimaju zemlju “Agroprometa”

Banjaluka - Omladinski fudbalski klub (OFK) Lauš i Savjet istoimene banjalučke mjesne zajednice podnijeli su zahtjev Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske da ispita kako je državno zemljište, koje je grad Banjaluka dao na korišćenje Zemljoradničkoj zadruzi “Agropromet”, stavljeno pod hipoteku.

Direktor Zemljoradničke zadruge “Agropromet” Banjaluka Anđelko Lovro, prilikom uzimanja zajma od 37.800 maraka od Marka Pajića iz Banjaluke, 2004. godine stavio je pod hipoteku zemljište ove zadruge u naselju Lauš koje je grad zadruzi dao na korišćenje još 1966. godine.

Ugovorom o zajmu između Pajića kao zajmodavca i ZZ “Agropromet” koju je zastupao Lovro kao zajmoprimac od 28. jula 2004. godine, a koji je u posjedu “Glasa Srpske”, precizirano je da će u slučaju nevraćanja duga zemljište koje je stavljeno pod hipoteku biti predato Pajiću.

Upućeni tvrde da je sve to bio dogovor Pajića i Lovre i da, kako se i očekivalo, Lovro nije vratio dug Pajiću, koji je odmah uknjižen kao vlasnik parcele na kojoj je bio objekat OFK Lauš.

Pravobranilaštvo RS je 2007. godine tužilo Marka Pajića i “Agropromet” kod Osnovnog suda Banjaluka jer su protivpravno raspolagali neizgrađenim gradskim građevinskim zemljištem.

Pajić je objekat, koji je nadograđivao, htio da legalizuje 2008. godine navodeći da je u stari objekat OFK Lauš uložio 40.158 maraka te da je, prema tome, većinski vlasnik, a da je sagradio i novi dio objekta, što je Administrativna služba grada Banjaluka odbila.

Iz OFK Lauš ističu da Pajić pokušava da prisvoji ovaj objekat i od Specijalnog tužilaštva RS traže da uzme u rad ovaj predmet.

- Upoznali smo i gradsku upravu sa ovim radnjama i insistirali smo na tome da se što hitnije zemljište vrati gradu - navedeno je u dopisu OFK Lauš i Savjeta MZ Lauš 1-2 upućenom Specijalnom tužilaštvu.

Dodaju da je grad još 2010. godine podnio zahtjev za utvrđivanje prava raspolaganja u korist grada nad zemljištem “Agroprometa”, a na prvoj raspravi o ovom pitanju, koja je održana 25. juna ove godine, predstavnici “Agroprometa” se nisu pojavili. Na drugoj raspravi, 21. avgusta, predstavnici “Agroprometa” su tražili izuzeće geometra Republičke uprave za geodetske poslove čime, prema riječima stanovništva Lauša, samo kupuju vrijeme.

- Saznanja su nam da “Agropromet” kupuje vrijeme da bi se oprao od kriminalnih radnji, a to građani i mnogobrojna omladina Lauša ne mogu trpjeti, te vas molimo da kao institucija preuzmete predmet, uđete u bit problema i da ga što hitnije riješite - navedeno je u dopisu Tužilaštvu.

Predsjednik Savjeta MZ Lauš Nebojša Matić kaže da postoje dokazi koji ukazuju na kriminal.

- Sastao sam se sa Darkom Ilićem iz Specijalnog tužilaštva koji je definitivno ukazao na kriminal - kazao je Matić i dodao da danas uzima sve papire od Okružnog tužilaštva Banjaluka, kod kojeg je ovaj predmet zaveden, te da će sve vrlo brzo biti riješeno.

On je dodao da je na lokaciji koju je zakulisnim igrama prisvojio Pajić regulacionim planovima predviđena gradnja sportsko-rekreativnog centra za omladinu Lauša.

Čavićev program

Upućeni u dešavanja u političkim i investitorskim krugovima tvrde da iza Pajića stoji kandidat za gradonačelnika Banjaluke i predsjednik DP-a Dragan Čavić. Zanimljivo je da je Čavić u svom izbornom programu to i sam potvrdio, navodeći da rješavanje ovog pitanja jeste jedan od njegovih prioriteta.

- Namjera mi je da se ovo pitanje posebno riješi, na lokaciji zapuštenog velikog voćnjaka ZZ “Agropromet”. Na ovoj lokaciji bogatog i zapuštenog zelenila, stabala voća, šumaraka, livada, zapuštenih objekata zadruge, namjeravam predložiti uređenje i izgradnju najveće gradske zelene površine sa sportsko-rekreativnim i zabavnim sadržajima. Izmjena regulacionog plana na ovoj lokaciji i rješavanje imovinskih odnosa sa ZZ “Agropromet” predstavlja jedan od mojih prioriteta - naveo je Čavić u programu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana