Licemjerni pokušaj legalizovanja kvazidržave

Veljko Zeljković
Licemjerni pokušaj legalizovanja kvazidržave

BEOGRAD, STRAZBUR - Parlamentarna skupština Savjeta Evrope podržavši preporuku za prijem samoproglašenog Kosova u tu organizaciju osramotila se kao nikad u istoriji, gazeći na najgrublji mogući način sve norme međunarodnog prava, a ukoliko i Komitet ministara da zeleno svjetlo, to će se poput bumeranga kad-tad vratiti Evropi.

Opšti je ovo stav predstavnika Srba sa KiM, političara i analitičara iz Srbije, nakon odluke Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope da podrži usvajanje preporuke da se takozvanom Kosovu odobri da postane član Savjeta Evrope (SE), a što bi, navodno trebalo da prati i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), kao postpristupna obaveza. Njihov stav je da se radi o još jednom, kako su istakli, festivalu evropskog političkog licemjerstva, jer se do sada nikada nije desilo da u ovo tijelo bude primljena neka međunarodno nepriznata država. Oni koji danas zagovaraju članstvo samoproglašenog Kosova u ovom tijelu, kako kažu, su isti oni koji su ovu kvazi-državu planirali da naprave te sada samo žele da završe sa svojom nečasnom misijom, koja, upozoravaju, nikako ne može da donese mir i stabilnost u regionu, ali ni u Evropi.

Ekser u sanduk

Predsjednik Srpske liste na KiM Zlatan Elek kaže da je na ovaj način pljunuto na međunarodno pravo. Smatra da će ovaj dan ostati upamćen po tome da je jedna od najstarijih evropskih organizacija, koja slavi 75 godina svog postojanja, obesmislila svoje postojanje.

Kaže i da nema veće ironije od usvajanja preporuke za prijem ovakvog Kosova, sa ovakvom vlašću iz Prištine, koja, kako je istakao, zatire sve što je srpsko, koje ne priznaje dogovore i ne sprovodi potpisane sporazume. Umjesto da neko iz Evrope, navodi Elek, konačno digne glas protiv otimanja zemlje srpskim domaćinima, protjerivanja i hapšenja, ali i života u kazamatima južno od Ibra, donosi se jedna ovakva odluka.

Potpredsjednik Vlade Srbije, ministar odbrane u tehničkom mandatu i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević kaže da ono što je viđeno ovom prilikom predstavlja još jedan ekser u mrtvački sanduk međunarodnog javnog prava i svih standarda koji bi trebalo da važe, a direktor Kancelarije za KiM Petar Petković da prihvatanjem mogućnosti da u članstvo ovog tijela bude primljeno nešto što nije država, već separatistički režim koji svakodnevnim nasiljem nad srpskim narodom u sebi personifikuje sve protiv čega bi civilizovan svijet trebalo da se bori - predstavlja apsurd koji sve više postaje stvarnost.

Peta brzina

Predsjednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković smatra da je Pandorina kutija otvorena onog trenutka kada je Rusija izbačena iz SE, jer je tada stvoren prostor da se pravila koja postoje decenijama odjednom promjene - da prilikom glasanja više nije potreban konsenzus nego dvotrećinska većina.

- Politički sponzori tzv. Kosova žele što pre završe ovu priču. Ubrzavaju stvari, gazeći po međunarodnom pravu. Podsetio bih da je Srbija čekala tri godine da bude primljena u ovo telo, Hrvatska čak šest, a Kosovo će, kako stvari stoje, biti ekspresno. Pokušavaju da državnost Kosova overe na bilo koji način, a tamo gde mogu. Srbiji ostaje da se bori protiv tog licemernog ponašanja zapadnih zemalja, koje jedan dan govore kako je za njih suverenitet i teritorijalni integritet svetinja, a drugi dan gaze po tom. Ovo licemerstvo važi i u slučaju Republike Srpske, kojoj se osporava svako pravo, nazivajući to jeresom - kaže Marinković za “Glas”.

Podsjeća i da je američki Vilson centar još prije nekoliko godina napravio jedan dokument koji je poslao administraciji američkog predsjednika Džoa Bajdena u kom se predlaže šta je sponzorima kosovske nezavisnosti potrebno činiti u narednom periodu. Radi se o dokumentu sačinjenom u avgustu 2021, a u kojem stoji da je neophodno izvršiti pritisak na pet zemalja članica EU - Kipar, Grčku, Rumuniju, Slovačku i Španiju, da izmijene svoj odnos prema nezavisnosti Kosova, a što bi trebalo da omogući prijem Kosova prvo u Parlamentarnu skupštinu NATO-a, a onda i Savjet Evrope. Sugerisano je i da se Srbija maksimalno izbjegne u svim tim razgovorima, ali i Rusija i Kina, gdje god je to moguće. Navedeno je i da saveznici Kosovo, posebno SAD, treba sve da učine da se uspostavi jasan put za članstvo Kosova u NATO-u do 2027. Ukoliko to ne bude moguće, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i evropske države koje priznaju nezavisnost trebalo bi da se obavežu na potpisivanje opsežnog sporazuma sa Kosovom u oblasti bezbjednosti i odbrane, što bi bila alternativa članstvu. Takođe navedeno je da je potrebno omogućiti razvoj kosovskih bezbjednosnih snaga u potpuno operativnu vojsku do 2027. Na kraju, kao zaključak, poručeno je da su zapadne zemlje uložile značajne političke napore i materijalna sredstva u uspjeh Kosova te da je stoga neophodno završiti sa tom pričom.

Glasaj kako ti se kaže

Inače kada je u pitanju samo glasanje, za prijem Kosova je glasao 131 od 171 prisutnog člana, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano. Zahtjev Prištine biće odobren ukoliko dobije dvotrećinsku većinu glasova ministara ili ambasadora koji će ih predstavljati na sastanku Komiteta ministara, koji bi trebalo da bude održan od 16. do 17. maja. Protiv članstva bilo je osam poslanika iz Španije i četiri poslanika iz Mađarske, dva sa Kipra, a od pet poslanika Grčke samo je jedan glas bio protiv. Protiv je glasao i jedan poslanik iz Njemačke. Takođe, protiv su glasala i dva poslanika iz Francuske i jedan iz Italije. Protiv su bili i Maja Vukićević iz Crne Gore, kao i Snježana Novaković-Bursać i Branislav Borenović iz BiH. Među 11 uzdržanih bio je jedan poslanik iz Crne Gore, šestoro Italijana i troje Moldavaca, kao i jedan poslanik iz Njemačke. Političari iz FBiH Sabina Ćudić i Saša Magazinović su digli ruke za prijem Kosova. Marinković kaže da je i ovaj slučaj pokazao da dobar dio evropskih političara vodi politiku po principu - radi i glasaj kako ti se kaže od strane SAD.

- Jedino što me je nekako pogodilo, ali baš, jeste glasanje Saše Magazinovića, a koji je po nacionalnosti Srbin. To je za nepoverovati. Da neko nema bar jednu crvenu liniju preko koje neće preći. Mogu da razumem Amerikance, Nemce i Britance zbog čega ovo rade, ali ne i pojedine političare iz regiona i to odsustvo empatije kod njih. Savesti. Voleo bih znati šta će oni jednog dana reći svojoj deci ili unucima zašto su se tako ponašali - poručio je Marinković, dodajući da će Srbija do maja, kada bude donošena konačna odluka uraditi sve da toga i ne dođe.

Pakleni planovi za BiH

Vilson centar je u novembru 2020. uradio preporuke i šta bi trebalo da bude urađeno u slučaju BiH. Autori ove studije su istakli da je neophodno izvršiti promjene Dejtonskog sporazuma, koje bi vodile centralizaciji BiH. Da bi to i bilo ostvareno, sugerisano je da se visokim predstavnicima omogući veće korišćenje bonskih ovlašćenja, ali i pojačaju snage EUFOR-a. Među potpisnicima ovog dokumenta bili su Danijel Server, poznati bošnjački lobista, ali i Danijel Hamilton, koji je jednom prilikom bio među počasnim gostima bošnjačkog skupa u Beču. Interesantno, u prvim redovima sjedili su i bivši visoki predstavnici Volfang Petrič i Valentin Incko. Da se ovi pakleni planovi polako sprovode može se vidjeti iz jučerašnje izjave vrhovnog komandanta NATO savezničkih snaga za Evropu i Evropskog zapovjedništva Oružanih snaga SAD, generala Kristofera Kavolija. On je najavio da će uskoro biti povećane vojne snage u BiH i na Kosovu, a koje će biti opremljene i sa teškom opremom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana