Лицемјерни покушај легализовања квазидржаве

Вељко Зељковић
Лицемјерни покушај легализовања квазидржаве

БЕОГРАД, СТРАЗБУР - Парламентарна скупштина Савјета Европе подржавши препоруку за пријем самопроглашеног Косова у ту организацију осрамотила се као никад у историји, газећи на најгрубљи могући начин све норме међународног права, а уколико и Комитет министара да зелено свјетло, то ће се попут бумеранга кад-тад вратити Европи.

Општи је ово став представника Срба са КиМ, политичара и аналитичара из Србије, након одлуке Парламентарне скупштине Савјета Европе да подржи усвајање препоруке да се такозваном Косову одобри да постане члан Савјета Европе (СЕ), а што би, наводно требало да прати и формирање Заједнице српских општина (ЗСО), као постприступна обавеза. Њихов став је да се ради о још једном, како су истакли, фестивалу европског политичког лицемјерства, јер се до сада никада није десило да у ово тијело буде примљена нека међународно непризната држава. Они који данас заговарају чланство самопроглашеног Косова у овом тијелу, како кажу, су исти они који су ову квази-државу планирали да направе те сада само желе да заврше са својом нечасном мисијом, која, упозоравају, никако не може да донесе мир и стабилност у региону, али ни у Европи.

Ексер у сандук

Предсједник Српске листе на КиМ Златан Елек каже да је на овај начин пљунуто на међународно право. Сматра да ће овај дан остати упамћен по томе да је једна од најстаријих европских организација, која слави 75 година свог постојања, обесмислила своје постојање.

Каже и да нема веће ироније од усвајања препоруке за пријем оваквог Косова, са оваквом влашћу из Приштине, која, како је истакао, затире све што је српско, које не признаје договоре и не спроводи потписане споразуме. Умјесто да неко из Европе, наводи Елек, коначно дигне глас против отимања земље српским домаћинима, протјеривања и хапшења, али и живота у казаматима јужно од Ибра, доноси се једна оваква одлука.

Потпредсједник Владе Србије, министар одбране у техничком мандату и мандатар за састав нове Владе Србије Милош Вучевић каже да оно што је виђено овом приликом представља још један ексер у мртвачки сандук међународног јавног права и свих стандарда који би требало да важе, а директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић да прихватањем могућности да у чланство овог тијела буде примљено нешто што није држава, већ сепаратистички режим који свакодневним насиљем над српским народом у себи персонификује све против чега би цивилизован свијет требало да се бори - представља апсурд који све више постаје стварност.

Пета брзина

Предсједник Конгреса српско-америчког пријатељства Владимир Маринковић сматра да је Пандорина кутија отворена оног тренутка када је Русија избачена из СЕ, јер је тада створен простор да се правила која постоје деценијама одједном промјене - да приликом гласања више није потребан консензус него двотрећинска већина.

- Политички спонзори тзв. Косова желе што пре заврше ову причу. Убрзавају ствари, газећи по међународном праву. Подсетио бих да је Србија чекала три године да буде примљена у ово тело, Хрватска чак шест, а Косово ће, како ствари стоје, бити експресно. Покушавају да државност Косова овере на било који начин, а тамо где могу. Србији остаје да се бори против тог лицемерног понашања западних земаља, које један дан говоре како је за њих суверенитет и територијални интегритет светиња, а други дан газе по том. Ово лицемерство важи и у случају Републике Српске, којој се оспорава свако право, називајући то јересом - каже Маринковић за “Глас”.

Подсјећа и да је амерички Вилсон центар још прије неколико година направио један документ који је послао администрацији америчког предсједника Џоа Бајдена у ком се предлаже шта је спонзорима косовске независности потребно чинити у наредном периоду. Ради се о документу сачињеном у августу 2021, а у којем стоји да је неопходно извршити притисак на пет земаља чланица ЕУ - Кипар, Грчку, Румунију, Словачку и Шпанију, да измијене свој однос према независности Косова, а што би требало да омогући пријем Косова прво у Парламентарну скупштину НАТО-а, а онда и Савјет Европе. Сугерисано је и да се Србија максимално избјегне у свим тим разговорима, али и Русија и Кина, гдје год је то могуће. Наведено је и да савезници Косово, посебно САД, треба све да учине да се успостави јасан пут за чланство Косова у НАТО-у до 2027. Уколико то не буде могуће, САД, Уједињено Краљевство и европске државе које признају независност требало би да се обавежу на потписивање опсежног споразума са Косовом у области безбједности и одбране, што би била алтернатива чланству. Такође наведено је да је потребно омогућити развој косовских безбједносних снага у потпуно оперативну војску до 2027. На крају, као закључак, поручено је да су западне земље уложиле значајне политичке напоре и материјална средства у успјех Косова те да је стога неопходно завршити са том причом.

Гласај како ти се каже

Иначе када је у питању само гласање, за пријем Косова је гласао 131 од 171 присутног члана, 29 је било против, а 11 је било уздржано. Захтјев Приштине биће одобрен уколико добије двотрећинску већину гласова министара или амбасадора који ће их представљати на састанку Комитета министара, који би требало да буде одржан од 16. до 17. маја. Против чланства било је осам посланика из Шпаније и четири посланика из Мађарске, два са Кипра, а од пет посланика Грчке само је један глас био против. Против је гласао и један посланик из Њемачке. Такође, против су гласала и два посланика из Француске и један из Италије. Против су били и Маја Вукићевић из Црне Горе, као и Сњежана Новаковић-Бурсаћ и Бранислав Бореновић из БиХ. Међу 11 уздржаних био је један посланик из Црне Горе, шесторо Италијана и троје Молдаваца, као и један посланик из Њемачке. Политичари из ФБиХ Сабина Ћудић и Саша Магазиновић су дигли руке за пријем Косова. Маринковић каже да је и овај случај показао да добар дио европских политичара води политику по принципу - ради и гласај како ти се каже од стране САД.

- Једино што ме је некако погодило, али баш, јесте гласање Саше Магазиновића, а који је по националности Србин. То је за неповеровати. Да неко нема бар једну црвену линију преко које неће прећи. Могу да разумем Американце, Немце и Британце због чега ово раде, али не и поједине политичаре из региона и то одсуство емпатије код њих. Савести. Волео бих знати шта ће они једног дана рећи својој деци или унуцима зашто су се тако понашали - поручио је Маринковић, додајући да ће Србија до маја, када буде доношена коначна одлука урадити све да тога и не дође.

Паклени планови за БиХ

Вилсон центар је у новембру 2020. урадио препоруке и шта би требало да буде урађено у случају БиХ. Аутори ове студије су истакли да је неопходно извршити промјене Дејтонског споразума, које би водиле централизацији БиХ. Да би то и било остварено, сугерисано је да се високим представницима омогући веће коришћење бонских овлашћења, али и појачају снаге ЕУФОР-а. Међу потписницима овог документа били су Данијел Сервер, познати бошњачки лобиста, али и Данијел Хамилтон, који је једном приликом био међу почасним гостима бошњачког скупа у Бечу. Интересантно, у првим редовима сједили су и бивши високи представници Волфанг Петрич и Валентин Инцко. Да се ови паклени планови полако спроводе може се видјети из јучерашње изјаве врховног команданта НАТО савезничких снага за Европу и Европског заповједништва Оружаних снага САД, генерала Кристофера Каволија. Он је најавио да ће ускоро бити повећане војне снаге у БиХ и на Косову, а које ће бити опремљене и са тешком опремом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана