Kuprešanin: Nije postojao cilj progona

SRNA
Kuprešanin: Nije postojao cilj progona

Hag - Vojislav Kuprešanin, svjedok odbrane Radovana Karadžića u Haškom tribunalu, izjavio je danas da bivši predsjednik Republike Srpske "nije imao praktičnu kontrolu" nad generala Ratkom Mladićem.

"Mladić je sebe postavljao iznad Skupštine i iznad vrhovnog komandanta. Tokom rata je bilo upadljivo da je Karadžić bio predsjednik države, ali nije imao moć, dok je, sa druge strane, general Mladić imao moć, ali nije imao državu", rekao je Kuprešanin i ocijenio da je odnos između Karadžići i Mladića "uvijek bi veoma napet".

U periodu na koji se odnosi optužnica, svjedok je bio predsjednik Skuštine Zajednice opština Bosanske Krajine i zatim predsjednik Skupštine Autonomne Regije Krajina.

On je bio kategoričan da je zajednica 17 opština bila osnovana iz ekonomskih razloga i zbog "napete situacije u BiH", a ne s ciljem da se protjera nesrpsko stanovništvo, kako se tvrdi u optužnici.

"Ustav BiH je omogućavao regionalizaciju i ništa nije urađeno mimo Ustava", dodao je Kuprešanin.

Zastupnik optužbe Alan Tiger svjedoka je podsjetio da je na jednoj skupštinskoj sjednici rekao da Srbi ne žele da žive sa drugima i da je zadatak Autonomne Regije Krajina "da se uništi Alijina Krajina".

Kuprešanin je rekao da "svaki osviješćen narod želi da živi u svojoj državi" i da se samo Srbima to zabranjuje. "Nijemcima, koji su proizveli dva svjetska rata, omogućeno je da žive zajedno i ja i sad želim da srpski narod ima jednu državu na Balkanu, mi smo to zaslužili", izjavio je Kuprešanin.

On je iznio i stav da u BiH žive "Srbi pravoslavci, Srbi muhamedanci i Srbi katolici", te da je "sinonim za narod jezik, a ne vjera".

Suđenje Karadžiću nastavlja se sutra, a naredni svjedok će biti Nikola Poplašen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana