Kritike Srpskoj, mlak stav o krizi u Sarajevu

Željka Domazet
Kritike Srpskoj, mlak stav o krizi u Sarajevu

Sarajevo - Politički direktori Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira (PIK) izrazili su zabrinutost zbog stalne retorike političara koja podstiče podjele i izrazili žaljenje zbog izostanka napretka, propuštenih prilika i gubitka novca u posljednjih šest mjeseci i zbog svega dali punu podršku visokom predstavniku i poručili da nema ništa od zatvaranja OHR-a.

U kominikeu objavljenom u petak nakon dvodnevne sjednice Upravnog odbora PIK-a, koji su prihvatile sve članice osim Rusije, istaknuto je da sve strane u BiH imaju obavezu da u potpunosti poštuju Dejtonski sporazum i odluke visokog predstavnika. Najviše kritika izrečeno je na račun RS, dok je stav o krizi na nivou BiH i u FBiH bio prilično mlak. Najveća pažnja posvećena je izjavama koje konstantno podstiču podjele.

- Izjave o otcjepljenju entiteta, priča o hipotetičkim ratnim scenarijima ili negiranje presuda Haškog tribunala su neprihvatljivi i stvaraju klimu koja ugrožava međuetnički dijalog i pomirenje i svaki napredak u poboljšanju života građana. Još jednom smo potvrdili svoje nesporno opredjeljenje za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH - navedeno je u kominikeu.

Upravni odbor je podsjetio vlasti u BiH da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da moraju biti sprovedene. U tom smislu istakli su odluku Ustavnog suda BiH od 1. decembra 2016. godine donesenu na osnovu apelacije predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Bože Ljubića, koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

- Ta odluka mora biti sprovedena, a ne dodatno problematizovana u kombinaciji sa političkim zahtjevima. Upravni odbor daje dodatni podsticaj za iznalaženje rješenja za popunjavanje Kluba delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH - stav je PIK-a.

Osvrćući se na odluku Narodne skupštine RS kojom je odluka o raspisivanju referenduma o pravosuđu BiH stavljena van snage, Upravni odbor PIK-a je ponovio da BiH nije zajednica država.

- RS je sastavni entitet države BiH, a ne država sama po sebi. Spoljna politika i zahtjevi za članstvo u međunarodnim organizacijama i institucijama spadaju u isključivu nadležnost državnih institucija - piše u kominikeu.

Upravni odbor izrazio je žaljenje zbog nedostatka napretka.

- To se odnosi i na institucije na nivou BiH, koje nisu u stanju donijeti ključne zakone i sprovesti reforme od suštinske važnosti za socijalni i ekonomski napredak. Potrebno je što hitnije ispuniti preostale uslove iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom kako bi oslobodili sredstva međunarodne pomoći za fiskalnu stabilnost i ekonomski razvoj - stav je Upravnog odbora.

Jedan od zaključaka je i da NATO članice Upravnog odbora PIK-a i Japan pozivaju vlasti da izvrše knjiženje perspektivne vojne imovine u oba entiteta.

- Vlasti RS moraju ispoštovati odluke sudova u predmetu koji se odnosi na lokaciju perspektivne imovine u Han Pijesku - piše u kominikeu.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov kazao je za „Glas Srpske“ da su se nažalost partneri odlučili za kominike u kojem se našao niz tradicionalnih teza, koje ne odražavaju na adekvatan način pravu situaciju.

- To za nas nije bilo prihvatljivo. Razišli smo se sa partnerima u principijelnim ocjenama trenutne situacije u BiH, koju po našem mišljenju karakteriše duboka unutarpolitička kriza, koja provocira ozbiljne probleme u funkcionisanju institucija na nivou BiH i na nivou FBiH - naglasio je Ivancov i dodao da nisu bile prihvatljive ni ocjene rada Haškog tribunala i spominjanje evroatlantske agende, koja nema ništa sa mandatom Upravnog odbora PIK-a.

Visoki predstavnik Valentin Incko predstavio je zaključke i naveo da u BiH nema napretka da bi OHR bio zatvoren.

  • U pojedinim oblastima neslaganja su sve dublja, zbog čega je došlo do usporavanja, pa čak i potpune stagnacije reformi. Nadam da će doći do usvajanja seta zakona o akcizama i napretka u popunjavanju upitnika Evropske komisije - rekao je Incko i iznio kritike na račun RS zbog retorike koja vodi ka podjelama i otcjepljenju entiteta i referenduma za koji je ustvrdio da je predstavljao kršenja Dejtonskog sporazuma i da je to potvrđeno povlačenjem odluke u Narodnoj skupštini.

Predsjedništvo

Članovi Predsjedništva BiH upoznali su političke direktore Upravnog odbora PIK-a sa trenutnom političkom situacijom u BiH i istakli opredijeljenost za sprovođenje reformi i ispunjavanje uslova da bi BiH stekla kandidatski status za članstvo u EU. Na sastanku je ponovljena posvećenost nastavku evropskog puta BiH i finalizaciji odgovora na upitnik Evropske komisije u što skorijem roku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana