Kriminalcima gledali kroz prste

Vedrana Kulaga
Kriminalcima gledali kroz prste

Sarajevo - Sudovi u BiH su mahom za krivična djela koja se odnose na organizovani kriminal izricali blage kazne, iako su imali uporište u zakonu da te kriminalce smjeste iza rešetaka na duže vrijeme.

Na takvo stanje na terenu upozoreno je u najnovijem izvještaju Ministarstva pravde BiH o sprovođenju  aktivnosti iz Akcionog plana za implementaciju Strategije BiH za borbu protiv organizovanog kriminala u periodu od 2017. do 2020. godine.

Sudovi su u 2016. i 2017. godini pravosnažno okončali 24 predmeta, u kojima je osuđeno 40 osoba zbog krivičnog djela organizovanog kriminala. Od tog broja, njih 38 je dobilo kaznu zatvora, a dvije osobe dobile su uslovnu kaznu.

Za 33 osobe su izrečene kazne ispod zakonskog minimuma, a samo sedam je osuđeno na kaznu zatvora iznad zakonskog minimuma za krivično djelo organizovanog kriminala.

- Iz toga je jasno da sudovi nisu koristili represiju koju im je zakonodavac stavio na dispoziciju, te su u oko 90 odsto slučajeva počiniocima izrekli kazne ispod zakonom propisanog minimuma za ta krivična djela - navedeno je u

materijalu koji je na posljednjoj sjednici usvojio Savjet ministara BiH.

Ovakva praksa, naglašeno je, neće donijeti očekivane rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala, uprkos tome što je zakonodavac snažno osudio ta krivična djela, izražavajući takav stav propisivanjem prilično oštrih kazni za počinioce. 

Analiza prošlogodišnjih evidencija je pokazala da je u devet predmeta osuđeno 15 osoba. Za krivično djelo kojim je propisana kazna zatvora od najmanje pet godina osuđeno je devet osoba, te im je izrečena kazna zatvora ispod minimuma. Dva lica su dobila zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, jedno od 15 mjeseci, pet kaznu od godine i jedno šest mjeseci zatvora.

- Statistika ukazuje na bojazan da ovakva praksa i “kaznena politika” u BiH neće donijeti značajne rezultate na polju borbe protiv organizovanog kriminala - kazali su u Savjetu ministara i dodali da je zakonodavac snažno osudio ta krivična djela kroz predviđanje prilično oštrih kazni.

Strategijom za borbu protiv organizovanog kriminala je propisana obaveza svih institucija koje su učestvovale u izradi ključnih dokumenata da donesu vlastite planove, a u skladu sa utvrđenim mjerama i ciljevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana