Ković: Suđenjem Dodiku Zapad i Bošnjaci sude srpskoj ideji

Srna
Foto: Facebook

BEOGRAD - Profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miloš Ković ocijenio je danas da je sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je kreirao Zapad uz pomoć Bošnjaka, u stvari, suđenje srpskoj ideji.

Govoreći na tribini "Proces protiv predsjednika Srpske kao kraj BiH" u Beogradu, Ković je
ukazao da se u procesu protiv Dodika prepoznaje kontinuitet suđenja srpskoj ideji, započet u vrijeme Austrougarske na čuvenim veleizdajničkim procesima u Zagrebu i u Banjaluci, kao i u apsurdnim suđenjima Srbima u Crnoj Gori u vrijeme kneza Nikole Petrovića.

Ković je podsjetio da je ta praksa suđenja srpskoj ideji nastavljena suđenjima u režiji komunističkih vlasti, počev od montiranog procesa generalu Draži Mihailoviću do progona srpskih intelektualaca sedamdesetih i osamdesetih godina 20. vijeka.

"Takozvane veleizdajničke procese, kako su ih zvali Austrougari, u Zagrebu 1909. i u Banjaluci 1916. godine pratrili su žestoka antisrpska propaganda i genocid počinjen nad Srbima od 1914. do 1918. godine", rekao je Ković.

On je ukazao da u ponovljenom ustaškom genocidu za vrijeme Drugog svjetskog rata nije traženo čak ni takvo pravno opravdanje za ubijanje i progon Srba kakvi su bili montirani sudski procesi.

"Praksa izvođenja Srba na sudske procese obnovljena je u našem vremenu, a i nju prati medijska hajka na Srbe, kao i genocid počinjen nad Srbima u Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji", naveo je Ković.

On je rekao da se istovremeno u Haškom tribunalu Srbima sudilo zbog srpske ideje, njihove istorije, predanja i zbog njihove želje da budu slobodni i ujedinjeni.

"Haški tribunal je kruna cele istorije suđenja Srbima zbog toga što oni jesu", naglasio je Ković.

Ukazujući da je zbog istih motiva suđeno srpskim političkim liderima u Crnoj Gori 2014. godine u aferi "državni udar", Ković je istakao da je vrhunac bezakonja nad Srbima u ovom vijeku sproveden u BiH, gdje se sud instrumentalizuje u svrhe montiranog procesa protiv demokratski izabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Između austrougarskog perioda i današnjeg vremena imamo dug kontinuitet, koji pokazuje da su Srbi jedan narod koji je praktično stalno na sudu zbog onoga što je i kakav je. Ako ne razumemo šta je predistorija ovome danas, ne možemo razumeti ni današnje događaje", rekao je Ković.

On je dodao da je istorija dala odgovor onima koji su u prošlosti sudili Srbima, ubijali ih i progonili, jer odavno nema ni Austro-Ugarske, ni Trećeg rajha, ni drugih koji su to činili.

"To moramo da imamo na umu i dovoljno je da izdržimo, a i ove siledžije će odneti vetar koji ih je doneo", rekao je Ković.

Naučni savjetnik u Institutu za političke studije u Beogradu Milomir Stepić ukazao je da su udar na Dodika i pokušaj demontiranja Republike Srpske sastavni dio plana kolektivnog Zapada koji srpski faktor na Balkanu želi da svede na što je moguće manju mjeru.

"Zapad zapravo hoće da srpski činilac svede na bezopasnu meru, jer je i ovakav kakav je preopasan za njihove namere na Balkanu. Radi se o rasrbljavanju Balkana. Zapad `kuva žabu` i ide korak po korak, a jedan od njih je demontaža Republike Srpske", objasnio je Stepić.

Prema njegovim riječima, kolektivni Zapad tretira Srpsku kao remetilački faktor za njihove planove na Balkanu, zbog čega želi da je demontira koristeći sva sredstva, počev od ataka na imovinu, na predsjednika Dodika i najviše funkcionere do upotrebe Srebrenice.

Stepić smatra da Zapad trenutno čini sve da relativizuje rezultate rata u BiH i da poništi suštinu Dejtonskog sporazuma tako što hoće da obesmisli držvotvorni proces Republike Srpske, koji želi da zakoči i pretvori ga u minornu epizodu, koju bi predstavio kao "ugušenu Radovanovu bunu".

"Udar na Dodika nije stvar njegove nepodobnosti da radi ono što SAD traže u svakom trebnutku, već stvar revizije nekadašnjeg /dejtonskog/ rešenja, koje je na Zapadu prihvaćeno kao nužno zlo. Takav pristup je dokaz suštinske nemoći zapada, mada udar na Dodika nikako nije zanemariv", rekao je Stepić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana