Kongresmeni i Incko prizivaju jače strano tutorstvo na Balkanu

Vedrana Kulaga
Kongresmeni i Incko prizivaju jače strano tutorstvo na Balkanu

Vašington, Banjaluka - Međunarodni pritisci i intervencionizam u BiH ponovo bi mogli ojačati nakon što je Komitet za vojne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa preporučio jačanje angažmana i vojne saradnje na zapadnom Balkanu, dok se visoki predstavnik Valentin Incko založio za aktivniju ulogu međunarodne zajednice u BiH.

Komitet za vojne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa dao je zeleno svjetlo za nacionalni odbrambeni akt za narednu fiskalnu godinu u kojem se preporučuje pojačan angažman i vojna saradnja na zapadnom Balkanu.

- Sekretaru za odbranu će biti dozvoljeno da pojača angažman i vojnu saradnju u BiH, Srbiji, na Kosovu i u Makedoniji. Situacija u BiH je dobila posebnu pažnju jer su Izborni zakon i održavanje fer izbora istaknuti kao prioritet. Komitet je zabrinut u vezi sa izborima i ohrabruje BiH da hitno i efektivno odgovori na ustavne izazove i održi slobodne i fer izbore u

oktobru - navedeno je u usvojenom dokumentu.

Komitet je izrazio zabrinutost za dugotrajnu stabilnost i bezbjednost na zapadnom Balkanu, ocjenjujući da etničke tenzije, ekonomski izazovi i spoljni uticaji doprinose nestabilnosti u regionu.

- Ruske aktivnosti na zapadnom Balkanu izazivaju zabrinutost američkih poslanika. Komitet je duboko zabrinut zbog pojačavanja pokušaja Ruske Federacije da ostvari svoj uticaj na zapadnom Balkanu - navedeno je u dokumentu.

Incko je istovremeno na konferenciji o budućnosti BiH na Univerzitetu u Oksfordu rekao da građani žele više od svoje zemlje i svojih političara i neće više prihvatati vladu na autopilotu.

- Proaktivni angažman međunarodne zajednice i tijesna saradnja sa izabranim političarima doveli su do iznimnog napretka u prvih deset godina nakon Dejtona. Postoji prilika da se vratimo ovom proaktivnom pristupu. Međunarodna zajednica bi trebalo da bude spremna i da detaljnije definiše reforme koje su potrebne da BiH krene naprijed - rekao je Incko.

Šef Predstavništva RS u Vašingtonu Obrad Kesić kaže da je na sceni nastavak histerije zbog Rusije koju stvaraju političke elite u pokušaju da blokiraju predsjednika SAD Donalda Trampa da promijeni kurs spoljne politike.

- U više govora, uključujući i prvi u svojstvu predsjednika, Tramp je najavljivao nagle promjene i da će glavni prioritet američke spoljne politike biti sama Amerika, odnosno da se više ne bave unutrašnjom politikom drugih. Kongres i ostali, sa druge strane, pokušavaju da očuvaju međunarodni poredak izgrađen na ideji globalizma. To je borba koja traje od kraja izbora i ovo je njen nastavak. Kongres pokazuje da još nije prihvatio i nije ni svjestan da je taj politički sistem promijenjen i da ne mogu sačuvati nešto što je već rastureno. Neki žele da se vrate u ta vremena, ali moraju da prate kurs politike koju kreira Bijela kuća i koja jasno daje do znanja da Balkan nije prioritet za spoljnu politiku SAD - rekao je Kesić.

Zvaničnici u RS smatraju da su u cijelu priču umiješani prsti bošnjačkih lobista koji zagovaraju jači uticaj SAD, ali i da je i dalje na sceni licemjerje stranih faktora.

- Trudimo se da imamo jasnu komunikaciju sa svima, a druga stvar je da, kada se nešto kosi sa našim interesima, prihvatamo pomoć Rusije koja je u Savjetu bezbjednosti UN mnogo puta igrala za Srpsku. Takvu pomoć ne bismo odbili ni da je došla sa američke strane - rekao je potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Milica Marković smatra da su u ovome jaku ulogu odigrali bošnjački lobisti.

  • Stalno prizivaju jaču ulogu SAD u BiH. Ipak, ova odluka bi mogla ostati samo odluka. Interes SAD nije pretjerani angažman u BiH jer je poznato, a to su rekli i pojedini američki senatori, da je BiH potpuno neuspjela država, tako da treba vidjeti šta sa njom, a ne tražiti neki uticaj - kazala je Markovićeva i dodala da je put RS trasiran uz Srbiju i Rusiju.

NATO i EU

U dokumentu Komiteta za vojne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa naglašeno je da nastavak približavanja zemalja zapadnog Balkana NATO-u i EU treba da bude u fokusu američkih i evropskih vlasti.

- Komitet je ohrabren snažnim partnerstvom koje se razvija između zemalja zapadnog Balkana i SAD. Ta partnerstva su ključna za jačanje bezbjednosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu. Komitet ohrabruje evropske partnere i saveznike da nastave sa jačanjem veza sa regionom - piše u dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana