Komemoracija u Potočarima

RTRS, foto: Srna
Komemoracija u Potočarima

Srebrenica - U Memorijalnom centru u Potočarima održana je komemoracija Bošnjacima nastradalim u julu 1995. godine nakon čega će biti ukopani posmrtni ostaci 127 ekshumiranih i identifikovanih žrtava.

Nakon vjerskog obreda, uslijedio je ukop 127 ekshumiranih i identifikovanih bošnjačkih žrtava. Posmrtni ostaci indentifikovanih, dovezeni u subotu u Potočare, sahranjeni su danas.

U Srebrenicu su, od ranih jutarnjih časova pristizale kolone automobila i autobusi iz svih krajeva BiH ali i iz okruženja. Skup, koji je protekao bez incidenata, bezbjeđivali su pripadnici MUP-a Republike Srpske uz podršku svih bezbjedonosnih struktura BiH.

Osim načelnika opštine Srebrenica, Ćamila Durakovića, na komemoraciji su govorili sadašnji i bivši predsjednici Haškog tribunala Karmel Agius i Teodor Meron, ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, predstavnik porodica žrtava i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

I ove godine, na skupu su bile primjetne zastave tzv. Armije BiH.

Komemoraciji u Srebrenici nije prisustvovao državni vrh Srbije jer ga je Organizacioni odbor za obilježavanje stradanja Bošnjaka proglasio nepoželjnim ali ni predstavnici Vlade Republike Srpske. Ipak, u Potočare je došao Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno- demokratske partije Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana