Karadžić: Mladić i Stanišić i dalje ne žele da svjedoče

Agencije
Karadžić: Mladić i Stanišić i dalje ne žele da svjedoče

Hag - Pravni savjetnik nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom, američki advokat Piter Robinson, saopštio je danas da general Ratko Mladić i Mićo Stanišić ne žele da svjedoče u dokaznom postupku odbrane ni poslije odluke žalbenog vijeća koje je odbilo zahtjev generala Zdravka Tolimira da bude oslobođen obaveze da svjedoči.

"Razgovarao sam sa Mladićem i Stanišićem i nijedan od njih ne želi dobrovoljno da svjedoči", rekao je Robinson na kraju današnjeg zasjedanja, odgovarajući da pitanje predsjedavajućeg sudije O-Gon Kvona da li su bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Mladić i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Stanišić promijenili mišljenje poslije odluke kojom je odbijenja žalba generala Tolimira.

Pretresno vijeće je izdalo obavezujući nalog - subpoenu - za Tolimirovo svjedočenje, ali se on na tu odluku žalio, pozivajući se na činjenicu da nije okončan krivični postupak u njegovom predmetu, u kojem je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor za zločine u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

Raspravno vijeće koje sudi Karadžiću već je izdalo obavezujuće naloge i za svjedočenje generalima VRS Ljubiši Beari i Radivoju Miletiću, da bi odluke po zahtjevima za izdavanje subpoena Mladiću i Stanišiću odgodilo do donošenje odluke po Tolimirovoj žalbi.

U predmetu generala Mladića, u toku je dokazni postupak tužilaštva, koji će, prema posljednjim procjenama, biti okončan sredinom decembra ove godine. Mićo Stanišić je, zajedno sa Stojanom Župljaninom, osuđen na 22 godine zatvora zbog zločina nad muslimanima i Hrvatima 1992. godine. Predmet je u žalbenom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana