Jusko s Mihajlovićevom o autoputu Sarajevo - Beograd

nezavisne.com
Jusko s Mihajlovićevom o autoputu Sarajevo - Beograd

Sarajevo - U prvoj polovini septembra trebalo bi da bude održan sastanak u Beogradu o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd, potvrdio je za “Nezavisne” Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH.

Objasnio je da bi tada trebalo da razgovara sa Zoranom Mihajlović, srpskom ministricom energetike, razvoja i zaštite životne sredine, a tema sastanka je dokle je Srbija stigla u planiranju i realizaciji ovog velikog infrastrukturnog projekta te koliko je BiH uradila po tom pitanju.

Jusko je istakao da ovo nije projekat državnog ministarstva, već projekat svih nas, entiteta i države.

“Ova trasa prolazi kroz oba entiteta i ovaj projekat može uspjeti jedino ako se svi uvežemo i radimo zajedno”, naglasio je Jusko.

Dodao je da je razgovarao s turskim ambasadorom u BiH Haldunom Kočom, jer je on spona između BiH i Turske.

“Raduje me činjenica da, bez obzira na ekonomsku krizu u Turskoj, ovaj projekat ostaje i dalje interes te zemlje”, kazao je Jusko i dodao da je s turskim ambasadorom dogovorio da bi u najskorije vrijeme trebalo otići do Ankare kako bi se razgovaralo o detaljima i načinu finansiranja.

Na pitanje ima li naznaka kada bi trebalo da počnu konkretni radovi na izgradnji autoceste Sarajevo - Beograd, Jusko je istakao da je nezahvalno o tome govoriti, jer je u nekoliko situacija, kada su u pitanju drugi projekti, govorio o datumima, pa je dolazilo do komplikacija.

“Sve ovisi o tome na koji način će se finansirati krakovi autoceste u istočnoj i sjevernoj BiH. O rokovima i datumima je teško govoriti i ne bih o tome”, kazao je Jusko. Govoreći o trasi, rekao je da će morati organizovati još nekoliko sastanaka s resornim entitetskim ministrima i dogovoriti detalje u vezi s tim pitanjem.

Podsjećamo da je u martu ove godine, prilikom posjete visoke turske delegacije BiH, konstatovano da će na trasi autoceste koja ide kroz Bosnu i Hercegovinu, od Sarajeva prema Tuzli do granice sa Srbijom i od Sarajeva prema Višegradu do granice sa Srbijom, biti potrebno izgraditi 133 mosta ukupne dužine 25,8 kilometara, kao i 53 tunela ukupne dužine 37,5 kilometara, te da će projekat koštati tri milijarde eura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana