Jovo Radukić, glavni revizor Republike Srpske: Revizori ne mogu da rade posao tužilaca

Vedrana Kulaga
Jovo Radukić, glavni revizor Republike Srpske: Revizori ne mogu da rade posao tužilaca

Procenat realizacije preporuka Glavne službe za reviziju javnog sektora u Republici Srpskoj konstantno se povećava. Na sprovedene i djelimično sprovedene preporuke se odnosi gotovo 80 odsto, a plan je da u narednom periodu fokus bude sve više na jedinicama lokalne samouprave i subjektima u njihovoj nadležnosti da bi dodatno doprinijeli namjenskom korišćenju javnih sredstava, boljoj finansijskoj disciplini i poštovanju propisa, poručio je za “Glas Srpske” glavni revizor Jovo Radukić.

- Nije svaki revizorski nalaz ili mišljenje s rezervom ili negativno mišljenje automatski znak da je u pitanju krivično djelo. Naprotiv, mnogo je više revizijskih nalaza koji upućuju na slabosti u sistemu internih kontrola i slično. To može stvoriti utisak da je mnogo izvještaja po kojima “nešto ne štima”, a da je malo procesuiranja krivičnih dijela - kazao je Radukić.

GLAS: Negativni izvještaji po automatizmu idu u tužilaštva, ali još nije bilo slučajeva procesuiranja odgovornih. Kakvu saradnju imate i da li se ti izvještaji shvataju ozbiljno?

RADUKIĆ: Da, tako je propisano Zakonom o reviziji javnog sektora RS, ali to ne znači “po automatizmu” da su revizori otkrili krivična djela i da tužilaštvo mora da podigne optužnicu. Takva zakonska odredba znači da je stvorena procedura da svi izvještaji koji sadrže značajan broj grešaka, nepravilnosti budu dostavljeni tužilaštvu kada postanu konačni. Kvalifikaciju da li je nešto krivično djelo nikako ne mogu i ne smiju donijeti revizori. To je isključivo posao tužioca. Naša uloga je da ukažemo da li finansijski izvještaji na istinit i objektivan način odražavaju položaj subjekta. Nemam informaciju da neko rad i naše izvještaje “ne shvata ozbiljno”. Svi, sa manje ili više pažnje i kapaciteta, razmatraju izvještaje, preporuke te preduzimaju određene aktivnosti iz svog domena.

GLAS: Glavna služba za reviziju objavila je u proteklom periodu, kao i ranijih godina, izvještaje o reviziji ministarstava, republičkih institucija, ustanova i opština. Koliko ste zadovoljni poštovanjem propisa i gdje su evidentirane najslabije karike sistema?

RADUKIĆ: Uz pozitivna i mišljenja sa rezervom, bilo je šest negativnih mišljenja o finansijskim izvještajima i tri negativna mišljenja po osnovu usklađenosti sa propisima. Svi negativni izvještaji, osim jednog, odnose se na domove zdravlja kod kojih smo revizije sprovodili prvi put, tako da možemo zaključiti da se kod subjekata gdje je revizija prisutna u kontinuitetu znatno poboljšava i kvalitet izvještaja, ali i usklađenost aktivnosti sa propisima. Nešto više mišljenja sa kvalifikacijama se odnosi na finansijske izvještaje nego za usklađenost poslovanja, tako da tu treba tražiti prostor za poboljšanje.

GLAS: Da li ima volje da stanje bude popravljeno?

RADUKIĆ: Krećemo se u dobrom pravcu, ali uvijek ima prostora za unapređenje. Revidiramo različite subjekte koji, iako pripadaju javnom sektoru, imaju potpuno različit mandat ili okruženje u kojem posluju. Tako da greške i odstupanja koje utvrdimo kod nekog ministarstva, preduzeća, opštine ili škole ne možemo posmatrati jednoznačno. Volje da se stanje popravi ima na svim nivoima.

GLAS: Služba je uspostavila registar preporuka. Da li ima slučajeva da se namjerno ignorišu preporuke? Da li je stanje lošije u republičkim i drugim javnim institucijama ili lokalnim zajednicama?

RADUKIĆ: Prvi smo u BiH uspostavili javno dostupan registar preporuka i informacija o statusu sprovođenja, što se pokazalo kao dobra praksa. Da se “namjerno ignorišu preporuke” teško je utvrditi. Odgađanja ponekad ima, a odgovorni navode određene razloge i opravdanja za to. Revizori razmatraju te razloge, a kada procijene da nisu potpuno objektivni, mogu preporuku da ponove ili da određeni propust kvalifikuju kao odstupanje sa uticajem na mišljenje. Uslovno, mišljenja sa rezervom i negativnih izvještaja više ima kod institucija i ustanova u lokalnim zajednicama nego na republičkom nivou. Jedan od razloga je što je najznačajniji broj institucija republičkog nivoa predmet revizije svake godine, a drugi što prilikom revizije u jedinicama lokalne samouprave obuhvatamo i takozvane niže budžetske korisnike (centri za socijalni rad, domovi zdravlja, razvojne lokalne agencije, komunalna preduzeća), tako da, kada se sve to obuhvati u jednom izvještaju, može izgledati da je lokalni nivo, uslovno rečeno, lošiji.

Borba protiv korupcije

 

GLAS: Republika Srpska je pripremila novi set mjera za jaču borbu protiv korupcije, koji obuhvata i reviziju, a s ciljem unapređenja kapaciteta u tužilaštvima u pogledu analize izvještaja revizije. Kako gledate na to i šta očekujete?

RADUKIĆ: Bili smo aktivno uključeni, što se tiče Strategije za borbu protiv korupcije od 2018. do 2022. godine i seta mjera, u dijelu koji se odnosi na doprinos Glavne službe. Saradnja sa tužilaštvima i drugim institucijama koje su uključene u strategiju, u mjeri u kojoj to ne narušava definisanu nezavisnost nijedne od institucija, jeste i biće prisutna. Revizija ima ulogu parlamentarnog nadzora, a uloga tužilaštva i uopšte pravosudnih institucija funkcioniše na drugačijim principima. Ima mjesta za saradnju, ali te dvije funkcije ne bi trebalo da se prepliću.        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana