Izbor Govedarice unio razočaranje u dio SDS-a

Željka Domazet, Milijana Latinović
Izbor Govedarice unio razočaranje u dio SDS-a

Banjaluka - Veliki dio članstva SDS-a ostao je razočaran razvojem situacije na sjednici Glavnog odbora stranke i odlukom da lider SDS-a Vukota Govedarica bude nominovan kao kandidat Saveza za promjene za predsjednika RS.

Iako je Govedarica uoči sjednice važio za favorita, u dijelu stranke tinjala je nada da bi izbor ipak mogao pasti na funkciju člana Predsjedništva BiH i da kandidat za nju bude Mirko Šarović, koji je višestruko popularniji u javnosti, iskusniji i jači političar od Govedarice.

- Na sjednici Glavnog odbora sve je bilo izrežirano da bude kandidovan Govedarica, iako su u opciji bili i Šarović i Mićo Mićić. Kada je donesena odluka da će SDS izabrati poziciju predsjednika RS, Šarović je i definitivno odustao i nije se previše trudio da bude kandidat, iako se vidjelo da nije ravnodušan. U trci su ostali Govedarica i Mićić, a kako je predsjednik stranke imao prednost da se o njemu prvo glasa, dobio je 67 glasova i nije ni glasano o Mićiću - kazao je sagovornik "Glasa Srpske" koji je prisustvovao sjednici Glavnog odbora SDS-a.

On ističe da je na sjednici razgovarano o rezervnim položajima za Šarovića i Mićića i prije sastanka sa koalicionim partnerima iz Saveza za promjene.

- Rečeno je da ukoliko Savez za promjene pobijedi na izborima, poziciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH treba da dobije Šarović, a Mićić je pominjan u kontekstu rješenja za premijera RS. Pitanje je kako doći do pobjede jer je SDS izborom ključnog kandidata od ikakve šanse došao u poziciju bez ikakve šanse za pobjedu. Da je kojim slučajem Milorad Dodik birao koga će SDS kandidovati za predsjednika RS, izabrao bi Govedaricu - rekao je naš sagovornik.

Potpredsjednik SDS-a za sarajevsko-romanijsku regiju Milovan Bjelica tvrdi da je izbor kandidata protekao u demokratskoj atmosferi.

- Mi smo predložili Šarovića za Predsjedništvo, ali o tome nije ni glasano jer smo se opredijelili za poziciju predsjednika. Oni koji nisu glasali za Govedaricu uglavnom su smatrali da je bolja opcija Mićić - kaže Bjelica.

Član Glavnog odbora SDS-a Dragan Mektić podržava nominaciju Govedarice, navodeći da narodu treba ponuditi mlade i nekompromitovane ljude.

- Vjerujem da će svi oni koji smatraju da se treba boriti sa kriminalom i korupcijom i zaustaviti odlazak mladih glasati za mlade i nove ljude - smatra Mektić.

Govedarica je rekao da osjeća veliku odgovornost pred svakim čovjekom u RS koji želi da živi slobodno.

- Učinićemo sve da pobijedimo na izborima. SDS je pokazao demokratsku klimu kada je riječ o visokim funkcionerima stranke Mićiću i Šaroviću, koji su bili u opticaju da budu kandidati, za razliku od nekih partija koje su autokratske. Moj prioritet biće borba protiv kriminala i institucionalne korupcije koja je u Srpskoj uzela maha - istakao je Govedarica i potvrdio da će počasni predsjednik PDP-a i aktuelni član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić biti kandidat Saveza za promjene za novi mandat.

Više regionalnih odbora SDS-a nije nominovalo Govedaricu za kandidata za jednu od najvažnijih funkcija i opredijelili su se za Šarovića i Mićića.

Partneri

Vukota Govedarica je najavio da će ove sedmice početi razgovori SDS-a i partnera u okviru Saveza za promjene.

- Pozvaću početkom sedmice lidere koalicionih partnera - Dragana Čavića, Branislava Borenovića, Gorana Đorđića i Milanka Mihajlicu da obavimo preliminarne razgovore i da finalizujemo dogovor u okviru Saveza za promjene - rekao je Govedarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana