Istina o zločinima do kraja septembra

Vedrana Kulaga Simić
Istina o zločinima do kraja septembra

BANjALUKA - Međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu i stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u posljednjem ratu rade punom parom iako je pandemija virusa korona uticala i na njihov rad, a zbog objektivnih razloga su zatražile dodatno vrijeme za rad, koje im je i odobreno.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić.

Te dvije nezavisne komisije sa radom su počele prošle godine, a dat im je rok od godinu da završe posao.

Zvaničnici Srpske su ranije isticali da će, kakav god da izvještaj bude, biti obavezni da ga prihvate te da se ne miješaju u njihov rad, odnosno da su predsjednici i članovi komisija nezavisni.

To je ponovio juče i sam Kojić, podsjetivši da je jedan od članova komisije preminuo usljed moždanog udara.

- Komisije rade u punom kapacitetu. Produžen im je i rok za rad i to do kraja septembra. I pandemija je imala određeni uticaj, ali su nastavili da rade u svojim kućama jer neki ne mogu da dođu u Srpsku, ali koliko sam upoznat, rade onako kako su i počeli, tako da bi izvještaj trebalo da bude gotov do kraja septembra - rekao je Kojić.

Odluku o formiranju Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine potvrdile su ranije Vlada RS i Narodna skupština na posebnoj sjednici u avgustu 2018. godine.

Na toj sjednici je jednoglasno odbačen izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, te zatraženo od Vlade RS da ga i povuče, odnosno stavi van snage. Stav je bio da je s ciljem cjelovitog i istinitog sagledavanja događaja u Srebrenici i regiji od 1992. do 1995. godine, a zbog jačanja povjerenja i tolerancije među narodima, neophodno formiranje nezavisne međunarodne komisije koja bi na objektivan i nepristrastan način utvrdila stradanja svih naroda na tom području u tom periodu. Dvije nezavisne komisije su počele sa radom u martu ove godine, a njihovi članovi su u startu naglasili da neće davati nikakve izjave ni informacije dok u potpunosti ne završe posao.

Članove dviju međunarodnih nezavisnih komisija imenovala je Vlada Srpske u februaru prošle godine, a dolaze iz 12 zemalja. Na čelu komisija su priznati stručnjaci - predsjedavajući Komisije za Srebrenicu je Gideon Grajf, a za Sarajevo Rafael Izraeli. Komisija za Sarajevo ima sedam, a za Srebrenicu devet članova.

Popis žrtava

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih izdao je nedavno publikaciju na 800 stranica u kojoj su navedena imena 35.042 stradala civila i vojnika Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1991. do 1995. godine. Plan je da taj važni materijal bude prezentovan širom Srpske da bi, u saradnji sa lokalnim zajednicama, još jednom provjerili da li je taj broj stradalih konačan ili ima još žrtava. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana