Истина о злочинима до краја септембра

Ведрана Кулага Симић
Истина о злочинима до краја септембра

БАЊАЛУКА - Међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву и страдања свих народа у сребреничкој регији у посљедњем рату раде пуном паром иако је пандемија вируса корона утицала и на њихов рад, а због објективних разлога су затражиле додатно вријеме за рад, које им је и одобрено.

Потврдио је то за “Глас Српске” директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић.

Те двије независне комисије са радом су почеле прошле године, а дат им је рок од годину да заврше посао.

Званичници Српске су раније истицали да ће, какав год да извјештај буде, бити обавезни да га прихвате те да се не мијешају у њихов рад, односно да су предсједници и чланови комисија независни.

То је поновио јуче и сам Којић, подсјетивши да је један од чланова комисије преминуо усљед можданог удара.

- Комисије раде у пуном капацитету. Продужен им је и рок за рад и то до краја септембра. И пандемија је имала одређени утицај, али су наставили да раде у својим кућама јер неки не могу да дођу у Српску, али колико сам упознат, раде онако како су и почели, тако да би извјештај требало да буде готов до краја септембра - рекао је Којић.

Одлуку о формирању Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. и Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године потврдиле су раније Влада РС и Народна скупштина на посебној сједници у августу 2018. године.

На тој сједници је једногласно одбачен извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, те затражено од Владе РС да га и повуче, односно стави ван снаге. Став је био да је с циљем цјеловитог и истинитог сагледавања догађаја у Сребреници и регији од 1992. до 1995. године, а због јачања повјерења и толеранције међу народима, неопходно формирање независне међународне комисије која би на објективан и непристрастан начин утврдила страдања свих народа на том подручју у том периоду. Двије независне комисије су почеле са радом у марту ове године, а њихови чланови су у старту нагласили да неће давати никакве изјаве ни информације док у потпуности не заврше посао.

Чланове двију међународних независних комисија именовала је Влада Српске у фебруару прошле године, а долазе из 12 земаља. На челу комисија су признати стручњаци - предсједавајући Комисије за Сребреницу је Гидеон Грајф, а за Сарајево Рафаел Израели. Комисија за Сарајево има седам, а за Сребреницу девет чланова.

Попис жртава

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих издао је недавно публикацију на 800 страница у којој су наведена имена 35.042 страдала цивила и војника Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату од 1991. до 1995. године. План је да тај важни материјал буде презентован широм Српске да би, у сарадњи са локалним заједницама, још једном провјерили да ли је тај број страдалих коначан или има још жртава. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана