Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva uvela novu praksu: Pojačavaju tempo i čekaju lidere

Vedrana Kulaga Simić
Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva uvela novu praksu: Pojačavaju tempo i čekaju lidere

BANjALUKA, SARAJEVO - Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva je još daleko od konkretnih prijedloga kako bi se stalo u kraj zloupotrebama i diskriminaciji na biračkim mjestima, ali postoji određena doza optimizma da će do odlaska na odmore napraviti iskorake, što očekuju i od ključnih lidera.

Prvobitni dogovor, kada je u maju konstituisan novi saziv te komisije u koju su ušli predstavnici svih stranaka zastupljenih u Predstavničkom domu, Domu naroda te iz Savjeta ministara BiH, bio je da zasjedaju svake srijede, ali je nedavno došlo do promjene. Prva dvodnevna sjednica je održana prošle sedmice, a tu praksu nastavljaju i ove, odnosno danas, za kada je zakazan početak takvog zasjedanja.

Predsjedavajuća Interresorne radne grupe Alma Čolo (SDA) potvrdila je za “Glas Srpske” da je cilj da do ljetne pauze, koja nastupa u avgustu, pređu sva poglavlja Izbornog zakona, odnosno njih 20, kako bi konkretniji posao mogao početi kada se vrate na radne pozicije. Raspoloženje je, kaže, takvo da članovi grupe hoće da rade.

- Na dnevni red dolaze delikatni dijelovi koji se tiču izbora članova Predsjedništva BiH, Doma naroda i usklađivanje sa presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i onima koje su donijeli domaći sudovi. S naše strane postoji volja da radimo, a ako bude političke volje, mislim da se može napredovati na ovom putu - istakla je Čolo.

Odgovarajući na stalne tvrdnje da je u cijeloj priči, ipak, ključan dogovor političkih lidera u FBiH, odnosno SDA i HDZ-a BiH, naglasila je da svi moraju da budu uključeni u ovaj proces, od članova radne grupe pa nadalje, jer će prijedlozi do kojih se dođe ići u parlamentarnu proceduru, gdje je za prolazak potrebna i dvotrećinska podrška.

- Dogovor lidera može ubrzati proces i uspješno ga privesti kraju. Koordinisana akcija svih aktera u ovom poslu može biti samo od koristi, a u posljednjim mjesecima ove godine možemo očekivati značajniji dogovor jer je i međunarodna zajednica jako prisutna u svemu ovome - zaključila je Čolo.

Sličan stav dijeli i Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i član Interresorne radne grupe. Priznaje da je cilj da do odmora pređu što više ili čak i sva poglavlja u Izbornom zakonu.

- Javno pripremljenih političkih stavova još nema. Vidjećemo kako će se dalje odvijati. Vjerujem da ćemo uspjeti da pređemo sva poglavlja. Ima i do sada korektnih prijedloga izmjena, a okvirni plan je da imamo na papiru sve do povratka s odmora, barem kada je riječ o Interresornoj radnoj grupi. Međutim, ne može se očekivati da će bilo ko od političkih predstavnika u grupi glasati mimo stranke jer se tako i kreiraju stavovi i prenose u to radno tijelo - zaključila je Novaković Bursać.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se Srpska neće uključivati u debatu o tome kako će se birati članovi Predsjedništva u FBiH te da će, kada vide da postoji dogovor o tome, to i podržati, ali da je priča o asimetriji izmišljena. Srpska je svoj stav o tome, podsjetio je, definisala prije deset godina i nema promjena.

Šansa

Da je Interresornoj radnoj grupi povjeren ozbiljan posao, upozorili su nedavno i iz nevladinog sektora koji prati izborne procese i njen rad. Iz Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” su poručili su da članovi radne grupe izgubili dosta vremena na priči o načinu rada, ali i da im je potrebno pružiti šansu uprkos ne tako dobrim iskustvima sa ranijim sazivima te komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana